fbpx
Search
Close this search box.

Vremenska vrijednost novca: Najviše vrijedi u sadašnjosti

Vremenska vrijednost novca sintagma je koja se odnosi na koncept po kojem novac koji osoba posjeduje najviše vrijedi u trenutnom vremenu. Dakle, gotovina koju posjedujete u ovom trenutnu u svom novčaniku, pretpostavlja se, sada vrijedi više nego li će vrijediti nekada u budućnosti. Ako pogledamo trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo sasvim nam je jasno o čemu se ovdje govori. Naime, Republika Hrvatska uskoro ulazi u eurozonu što znači da kune koje čuvamo više jednostavno neće vrijediti niti ćemo njima moći plaćati stvari u trgovini kao što smo to radili do sada.

Vremenska vrijednost novca

Da je vrijednost njihova novca manja nego što je bila prije, recimo, 10 godina, jasno mogu vidjeti svi oni koji imaju ušteđevinu u kunama koju će uskoro morati pretvoriti u valutu eura kako bi novac ostao vrijedan. Prilikom pretvaranja ušteđevine u kunama u eure primijetit ćemo da naš novac vrijedi manje nego što je to bio slučaj onda kada smo ga spremili. Koncept vremenske vrijednosti novca najbolje se očituje u ovom primjeru jer ono što ste mogli kupiti u trenutku stavljanja kuna „u madrac“ danas si s tom istom količinom novca više ne možete priuštiti. Upravo zato, koncept se bazira na mogućnosti da se novac u sadašnjosti uloži u posao, nekretninu i sl., a sve s ciljem uvećanja u budućnosti.

Vremenska vrijednost novca:

Ako novac može zaraditi kamate veće od inflacije, što je prije primljen – to više vrijedi.

Zašto raspolagati novcem u sadašnjosti?

  1. budućnost je uvijek neizvjesna, pa tako i u pogledu pritjecanja novca i mogućnosti njegove transformacije u nenovčane oblike sredstava
  2. inflacija koja nam se događa i ovih dana uvijek je veliki rizik, novcem kojim ste prije 15 godina mogli kupiti novouređeni stan u centru grada više si ne možete priuštiti jer su cijene po kvadratu znatno narasle
  3. ulaganjem novca u sadašnjosti taj iznos u budućnosti se može povećati što automatski znači veću sigurnost
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.