fbpx
Search
Close this search box.

Cijene nekretnina rastu neusporedivo brže od plaća građana

Cijene nekretnina u Hrvatskoj posljednjih su godina strmoglavo narasle, posebno ako ih se usporedi s cijenama iz 2016. godine. Svima je poznato kako je danas do vlastite nekretnine bez podizanja kredita (stambenog ili APN) gotovo nemoguće doći. Ono što već dulje vrijeme zabrinjava građane jest činjenica da cijene svega, pa tako i nekretnina, neprestano rastu dok njihov dohodak ostaje isti – za vrijeme pandemije mnogima je i smanjen. Ipak, čini se da ima nade za poboljšanjem situacije.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj

Saznajemo da su cijene nekretnina u SAD-u i zapadnoj Europi sredinom prošle godine počele padati, a nakon najava američkog FED-a i Europske središnje banke o novom dizanju kamata, stručnjaci predviđaju kako bi se isti trend mogao ubrzati ove godine.

U Hrvatskoj je od 2015. zabilježen nešto niži rast od nekih drugih zemalja članica. U Mađarskoj su cijene od 2015. do 2021. godine rasle 100.04 %, Češkoj 84.20 %, Luksemburgu 72.15 % i Portugalu 68.4 %. Prema tome, rast od 40 % zabilježen u Hrvatskoj, ne izgleda tako alarmantan. Ipak, činjenica je da mladi ljudi, osobito oni žive u turističkim područjima, sve teže dolaze do vlastite nekretnine.

Cijene nekretnina:

Rast od 40 % zabilježen je u Hrvatskoj.

Oduvijek popularni dijelovi Zagreba trenutno bilježe izuzetno visoke cijene, a procjenjuje se da će ostati visoke i u budućnosti. Ipak, svjetlo na kraju tunela su rubna područja grada: Zaprešić, Gorica, Dugo selo, Ivanić grad. Na ovim su područjima cijene već počele padati, kažu stručnjaci. Dakle, kako to obično biva, građani koji žele doći do svoje nekretnine u što kraćem roku morat će pristati na kompromis – kupiti nekretninu i zemljište izvan nekog od velikih gradova po povoljnijoj cijeni.

“Tržište nekretnina je jedno od najmanje transparentnih područja na hrvatskom tržištu. Inzistiramo na tome da su poznate cijene i tragovi formiranja cijena kod roba široke potrošnje, formiraju se neke velike liste, a ovdje nema transparentnosti. To je potpuno nerazumljivo ako znamo da kućanstva za stanovanje troše daleko više nego za prehranu. To je područje carstva sive ekonomije i tu hitno treba uvesti reda. Kao primjer nam može poslužiti Njemačka čija je porezna uprava nedavno građanima dala rok za prijavu nekretnina u njihovom vlasništvu na temelju čega će se poslije formirati tablične cijene kao kod automobila kako bi se znala vrijednost imovine po pojedinim pokrajinama što će i kupcima i prodavateljima pomoći da se snađu u šumi različitih cijena”, smatra ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.