fbpx
Search
Close this search box.

Robert Holzmann oštro po profitima europskih banaka

Austrijski guverner Robert Holzmann poručuje da ECB mora prestati subvencionirati banke isplatom visokih kamata na položeni novac.  U vremenima kad je novac jeftin, komercijalne banke su akumulirale značajne iznose gotovine, čak 3,2 bilijuna eura, koje su pohranile u Europsku središnju banku (ECB) gdje sada stoje i generiraju kamate po stopi od četiri posto. No, ta situacija nije samo korisna jer je ECB, zajedno s nacionalnim središnjim bankama članica eurozone, zabilježio gubitke u milijardama eura. 

Robert Holzmann

“Aktualna praksa subvencioniranja nema utemeljenja u monetarnoj politici”, istaknuo je austrijski guverner i član upravnog vijeća ECB-a. On je dodao kako je neprihvatljivo da takva struktura stvara ogroman financijski teret za središnje banke, te je naglasio da bilježenje neprekidnih gubitaka nije održivo. 

Do ljeta 2022., ECB je pokušao potaknuti gospodarsku aktivnost i inflaciju u eurozoni tiskanjem novca i kupnjom državnih te korporativnih obveznica. Međutim, s porastom inflacije, koju su potaknule cijene energenata i hrane, ECB je počeo povećavati kamatne stope od srpnja 2022. do rujna 2023., što je rezultiralo značajnim troškovima i gubicima. 

Robert Holzmann oštro po profitima europskih banaka:

ECB je odlučio ne isplaćivati kamate komercijalnim bankama za položeni novac kao odgovor na ove izazove. 

Iako su neki dužnosnici zagovarali veće udjele, poput predsjednika njemačke središnje banke, ti prijedlozi nisu dobili podršku. To je rezultiralo i negativnim bilancama pojedinih središnjih banaka, poput Bundesbanka koji je prošle godine zabilježio neto minus od 13,9 milijardi eura.

Austrijski guverner ističe da ne odustaje od zahtjeva za smanjenje isplata komercijalnim bankama, vjerujući da ECB ne bi trebao plaćati kamate na pet do deset posto depozita. Smatra da bi to moglo omogućiti povrat dijela novca u sustav. 

Zaključno, situacija s velikim viškom likvidnosti u komercijalnim bankama i gubicima u ECB-u stvara izazove za monetarnu politiku eurozone. Povećanje kamatnih stopa kao odgovor na inflaciju rezultiralo je velikim troškovima za ECB, a odluka da se ne isplaćuju kamate komercijalnim bankama može biti pokušaj ublažavanja financijskih pritisaka. Međutim, rasprava o tome kako riješiti ovaj problem još uvijek traje, s nekim dužnosnicima zagovarajući veće promjene, dok drugi smatraju da su potrebni dodatni koraci kako bi se osigurala stabilnost i održivost monetarnog sustava eurozone. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.