fbpx
Search
Close this search box.

Tko su nerezidenti i mogu li otvoriti račun u RH?

Tko su to nerezidenti? Mogu li osobe koje se svrstavaju u tu skupinu otvoriti račun u Republici Hrvatskoj? Najviše od svega vjerojatno vas je zanimalo mogu li te osobe otvoriti tekući račun u Republici Hrvatskoj, podići kredit i općenito poslovati. Ukratko – odgovor je da. U nastavku ćemo objasniti kako se definira status nerezidenta, tko sve spada u skupinu i koje su im mogućnosti poslovanja u Republici Hrvatskoj.

Otvaranje tekućeg računa za nerezidente u RH
Otvaranje tekućeg računa za nerezidente u RH

Tko su nerezidenti?

U skladu s odredbama Zakona o porezu na dobit nerezident je pravna osoba kojoj sjedište nije upisano u sudski ili drugi registar ili upisnik u Republici Hrvatskoj, a mjesto stvarne uprave i nadzor poslovanja joj je izvan Republike Hrvatske.  Prema Zakonu o porezu na dohodak nerezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema ni prebivalište ni uobičajeno boravište, a u njoj ostvaruje dohodak što se oporezuje u skladu s tim zakonom.

Tko su nerezidenti?

Nerezident je i poduzetnik fizička osoba s prebivalištem ili uobičajenim boravištem izvan Republike Hrvatske koji u Republici Hrvatskoj nema upisanu djelatnost u registar ili upisnik.

Tko sve spada u skupinu nerezidenata?

  • diplomatski i konzularni predstavnici stranih zemalja i članovi njihovih obitelji
  • fizičke osobe koje imaju prebivalište u inozemstvu i nemaju važeću dozvolu boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju dužem od 183 dana
  • pravne osobe: sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, trgovci pojedinci, obrtnici i druge fizičke osobe sa sjedištem, odnosno prebivalištem u inozemstvu koji samostalnim radom obavljaju gospodarsku djelatnosti u inozemstvu za koju su registrirani, strane organizacije te podružnice rezidentnih trgovačkih društava koje posluju u inozemstvu
  • strana diplomatska i konzularna predstavništva u Republici Hrvatskoj te druge organizacije i tijela koja djeluju na njezinu području na osnovi dvostranih ili mnogostranih međunarodnih ugovora koje je ratificirala Republika Hrvatska, a čije je sjedište izvan njezina teritorija
  • strane udruge

Mogućnosti poslovanja za nerezidente:

Zagrebačka banka u svojoj ponudi ima Centar za nerezidente – centar specijaliziran za poslovanje isključivo s klijentima koji spadaju u kategoriju nerezidenata. U ovom centru s nerezidentima rade iskusni bankari koji govore više stranih jezika pa tako nikada ne može doći do problema u komunikaciji prilikom savjetovanja i otvaranja računa. U Centru nerezident je u mogućnosti ugovoriti e-zaba internetsko i m-zaba mobilno bankarstvo, savjetovati se o tome kako poslovati u Hrvatskoj i kako uložiti  sredstva, a ako želi otvoriti kunski i devizni račun potrebno je imati OIB (osobni identifikacijski broj) koji izdaje Ministarstvo financija Republike Hrvatske i Porezna uprava.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.