fbpx
Search
Close this search box.

Indosament, što je i čemu služi

Indosament riječ je koju možda niste čuli mnogo puta do sada, ali njezino značenje svakako bi vas moglo zanimati. Za početak, važno je znati da je indosament je najčešći način prenošenja vrijednosnih papira po naredbi. 

Indosament

Indosament je određena izjava kojom indosant (ili prenositelj) prenosi vrijednosni papir na indosatara (stjecatelja, novog vjerovnika) na način da tu izjavu potpiše. Propisima koji uređuju pojedine vrste vrijednosnih papira često se određuje da se i papiri koji glase na ime prenose indosamentom, a onda kad to nije određeno takvi vrijednosni papiri prenosit će se cesijom.

Indosament se obično obavlja na samom vrijednosnom papiru, i to na poleđini (indosso – na leđima), ali vrijedi ako je napisan i potpisan i na prednjoj strani. Ako na mjenici nema mjesta, za nju se veže poseban list. Indosament ne mora označavati novog korisnika, a može se sastojati i iz samog potpisa indosanta – bjanko indosament, ali u tom slučaju mora biti potpisan na poleđini vrijednosnog papira. Njime se prenose sva prava koja proistječu iz vrijednosnog papira, on mora biti bezuvjetan, a ako sadrži uvjete, smatra se kao da nije ni napisan.

Indosament:

Dosadašnji imatelj mjenice, indosiranjem od mjeničnog vjerovnika postaje mjenični dužnik.

Indosant odgovara da će vrijednosni papir o dospjelosti biti isplaćen, osim ako nije u samom indosamentu isključio tu svoju odgovornost (riječima “ne odgovara za isplatu” i/ili “bez odgovornosti za akcept”).

Novi vjerovnik (indosatar) može dalje prenositi (indosirati) vrijednosni papir svojim indosamentom u korist sljedećeg vjerovnika, čime on postaje indosant u odnosu na novog vjerovnika.

Bitna je osobina indosamenta to što njime novi vjerovnik stječe tražbinu iz vrijednosnog papira onakvo kakvo je upisano u vrijednosnom papiru. To znači slobodno od prigovora koji bi se temeljili na osobnom odnosu prijašnjeg vjerovnika i njegova dužnika, te da dužnik u odnosu na novog vjerovnika ima prvo isticati jedino one prigovore koji proizlaze iz samog vrijednosnog papira i njihova osobnog odnosa.

Postoji i takozvani nepotpuni (bjanko ili bijeli) indosament. On sadrži samo potpis indosanta na poleđini vrijednosnog papira. Potpunim indosamentom zakoniti imatelj ispisuje puni naziv novog stjecatelja (indosatara) i potpisuje se ispod klauzule prijenosa.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.