fbpx
Search
Close this search box.

Prešutno ograničenje – Budite na oprezu

Prešutno prekoračenje na računu je situacija u kojoj vlasnik bankovnog računa potroši više novca nego što ima dostupno na tom računu. To znači da račun postane negativan, tj. osoba “duguje” banci. Ova situacija obično dolazi s određenim troškovima i kamatama koje banka naplaćuje na iznos koji je prekoračen.

Prešutno prekoračenje 1

Banka može ili ne mora automatski odobriti prešutno prekoračenje na računu svog klijenta, a to ovisi o njihovim pravilima i uvjetima. Mnoge banke nude ovu opciju kao uslugu svojim klijentima, ali obično naplaćuju naknade i kamate za prekoračenje. Naknade se obično plaćaju svaki put kad dođe do prešutnog prekoračenja, a kamate se obračunavaju na iznos koji je prekoračen sve dok se dug ne vrati.

Toni Milun savjetuje građane

Poznati matematičar, Toni Milun komentirao je prešutno prekoračenje za N1 i dao neke savjete građanima. Po njegovim riječima, dopušteni minus na računu podložan je strogoj regulaciji s ograničenjem od oko 9% , uključujući kamatne stope i naknade za vođenje računa koje banka primjenjuje. S druge strane, prešutno prekoračenje ima nešto blaže ograničenje, ali nosi višu kamatnu stopu. 

Prešutno ograničenje:

Milun je istaknuo kako su se dogodili slučajevi u kojima su banke, bez obavještavanja klijenata, “prebacile” njihove račune iz dopuštenog minusa u prešutno prekoračenje, što je rezultiralo višim kamatama i naknadama. 

Hrvatska narodna banka (HNB) je reagirala nakon što je uočila ovu situaciju i pokrenula razgovore s ciljem regulacije ovog problema.

Milun je zatim podijelio korisne savjete građanima u vezi s negativnim stanjima na njihovim računima. Istaknuo je da se trenutno prešutno prekoračenje pravno izjednačava s dopuštenim minusom, no napomenuo je da će ova situacija biti privremena i trajat će još nekoliko mjeseci, najduže do početka ljeta sljedeće godine. Pozvao je ljude da kontaktiraju svoje banke i zatraže da prešutno prekoračenje ponovno postane dopušteni minus. Upozorio je na to da zadržavanje prešutnog prekoračenja može rezultirati višim kamatnim stopama i manjom zaštitom za korisnike.

Milun je sugerirao građanima da što prije usklade svoje račune s bankom kako bi izbjegli potencijalne probleme u budućnosti. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.