fbpx
Search
Close this search box.

Starije osobe u RH imaju riješeno stambeno pitanje

Starije osobe u RH imaju riješeno stambeno pitanje, barem u velikoj većini, za razliku od ostalih zemalja Europske unije. Većina osoba iznad 50 godina u Hrvatskoj ima uspješno riješeno stambeno pitanje, održava jake socijalne veze i ima ekonomske uvjete u skladu s cjelokupnom situacijom. Poboljšanje životnog standarda može se postići povećanjem dugoročne zdravstvene zaštite i mirovina, rezultati su predstavljeni na završnoj konferenciji projekta “SHARE – Istraživanje zdravlja, starenja i umirovljenja u Europi”. U ovom istraživanju sudjeluje 28 europskih zemalja i jedinstvena je inicijativa unutar Europske komisije s ciljem rješavanja rastućeg trenda starenja stanovništva u Europi kroz strateške dokumente, pravne okvire i akcijske planove. 

Starije osobe u RH imaju riješeno stambeno pitanje

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je važnost znanstvene utemeljenosti koju ovaj projekt daje za informiranje budućih aktivnosti. Hrvatska Vlada predana je poticanju aktivnog starenja, jačanju mirovinskog sustava te kontinuiranom radu na primjerenosti mirovina. 

Starije osobe u RH imaju riješeno stambeno pitanje:

Piletić je naglasio da su prosječne mirovine konstantno povećavane za nešto više od 38 %, a intervencijama i dodatnim mjerama najniža mirovina podignuta je za 48 %.

Europski fondovi koriste se za poticanje procesa deinstitucionalizacije, uključujući unaprjeđenje infrastrukture i pružanje izvaninstitucionalnih usluga diljem Hrvatske, poput dnevnih centara i programa „Zaželi“ koji zapošljava dugotrajno nezaposlene žene na pružanju usluge pomoći u kući.

Šime Smolić, voditelj projekta SHARE u Hrvatskoj s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, objasnio je da je glavni cilj projekta sagledati utjecaj procesa demografskog starenja na socijalnu, mirovinsku i zdravstvenu politiku te kako će društvo odgovoriti na te izazove u budućnosti. Projekt, pokrenut 2004., europska je studija o starenju, a Hrvatska mu se pridružila 2015. Jedna od prednosti projekta je mogućnost praćenja razlika među članicama EU.

Smolić je istaknuo primjetne razlike u organizaciji i pružanju dugotrajne zdravstvene zaštite između postsocijalističkih i starih članica EU. Dok neke zemlje članice imaju dobro razvijen sustav skrbi za starije i nemoćne osobe, u Hrvatskoj su sustavi još uvijek u ranoj fazi razvoja.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.