fbpx
Search
Close this search box.

Robni kredit kao financijski namjenski kredit

Robni kredit jest kredit koji se uzima u inozemstvu za uvoz robe i usluga i daje se za izvoz robe i usluga. Kreditor odobrava potraživaču novčani – financijski kredit kako bi mogao financirati kupnju robe i plaćanje usluga. Ugovorom o kreditu određena je namjena korištenja kredita. Robni je kredit zapravo financijski kredit s namjenom, za razliku od čistog financijskog kredita kod kojeg se ne određuje namjena i osoba ga koristi prema vlastitim potrebama i slobodnoj volji bez bilo kakvih opravdanja.

Robni kredit

U praksi, robne kredite odobravaju banke i specijalizirane organizacije za financiranje izvoza kupcima u inozemstvu (uvoznicima) pod uvjetom da kupac kupi robu u zemlji kreditora ili od kreditorova komitenta, čija se prodaja na inozemnom tržištu financijski podupire na ovaj način.

Svi su krediti elementi konkurentnosti na tržištu, a robni kredit naročito jer omogućava lakše pridobivanje kupaca. Ponekad se uz ovakvo kreditiranje prodaje i roba slabije kvalitete. Izvozniku je povoljno što su financijsko-kreditni i komercijalni dio posla odvojeni. Poslovne banke ili institucije za financiranje izvoza odobravaju kredit inozemnom kupcu, izvoznik isporučuje robu i naplaćuje se odmah iz odobrenog kredita kod svoje banke i u svojoj zemlji. Za izvoznika je robni kredit jednak gotovinskoj naplati.

Dvije podvarijante robnih kredita:

1.) Buyers krediti – u slučaju podizanja ovakvog kredita, banka izravno daje kredit inozemnom kupcu

2.) Bank-to-bank krediti – izvoznikova banka daje kredit banci kupca, a iz tako odobrenog kredita financiraju se kupčeve nabave u zemlji kreditora

 

Robni kredit:

Za izvoznika je ovakvo kreditiranje povoljnije od klasičnih kredita dobavljača (komercijalnog kredita) jer ga rješava problema financijskih i pravnih aranžmana, rizika naplate, prigovora iz osnovnog posla i potrebe osiguranja kadrova koji bi imali znanja i iskustva na području međunarodnog financiranja. 

Hrvatske banke korisnicima u inozemstvu mogu davati robne i financijske kredite radi izvoza robe i usluga (mogu zaključivati i posebne dugoročne, odnosno srednjoročne robne kredite na temelju okvirnih ugovora ili ugovora o kreditnoj liniji).

Sve dok se raspoložive devize koriste za uvoz ili za otplatu ranije korištenih kredita, iluzorno je očekivati veće kreditiranje inozemstva od strane naših banaka i širu primjenu robnih kredita. Vrlo se često pod robnim kreditom i u domaćem i u međunarodnom prometu podrazumijeva svaka isporuka robe uz odgođeno plaćanje, što je zapravo slučaj komercijalnog–trgovačkog kredita ili kredita dobavljača.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.