fbpx
Search
Close this search box.

Zastara kredita – Što je to i kada nastupa?

Zastara kredita nešto je s čime mnogo građana zapravo nije upoznato, ali do nje može doći što je u nekada dobra stvar. Moguće je da se dogodi da ste korisnik kredita koji iz nekog razloga više ne može plaćati svoje kreditne obveze – nemate imovinu iz koje se banka može naplatiti, niste podigli kredit uz jamca niti postoje drugi alati naplate. Jedino što se sada može dogoditi zapravo je zastara kredita do koje može doći u roku od 5 do 10 godina ovisno o više parametara.

Zastara kredita

Kod ugovaranja kredita, banka se obavezuje da će korisniku na raspolaganje staviti određeni iznos sredstava definiran ugovorom o kreditu. Ipak, ponekad se dogodi da korisnik kredita, bez da je imao namjeru, prije potpisivanja ugovora, prestane biti u mogućnosti plaćati svoje kreditne obveze te nema niti imovinu iz koje bi se banka naplatila. Ako se banka ne uspije naplatit izravno od korisnika kredita, može u određenom vremenu definiranom ugovorom o kreditu, tužiti korisnika kredita i ovrhom naplatiti svoja potraživanja. U slučaju da banka to ne učini ili nije u mogućnosti to učiniti radi promenjenih okolnosti, dolazi do zastare kredita.

Zastara kredita:

Dogodi li se da je u vašem interesu stjecaje zastare kredita, na zastaru se morate pozvati sami. U slučaju da vam banka šalje opomenu li ovrhu na neki zastarjeli dug, imate pravo na žalbu te mogućnost pozivanja na zastaru tog duga.

Ako se zbog nekog osobnog problema, kao što je iznenadni otkaz na poslu ili veliki novčani izdatak koji niste planirali, dogodi da podignuti kredit ne možete vraćati – banka će poslati opomenu na vašu  kućnu adresu. Ako dugovanja ne isplatite niti nakon opomene, banka protiv vas podiže tužbu u obliku ovrhe koja se u ime banke šalje na kućnu adresu. Moguće je da svoja dugovanja i dalje ne možete podmirit. Ovo je trenutak u kojem banka prosljeđuje svoj zahtjev FINI koja vrši blokadu računa i prisilnu naplatu svojih potraživanja. U slučaju da banka ne poduzme niti jedan od navedenih koraka – dolazi do apsolutne zastare kredita i dužnik je u tom slučaju oslobođen svih davanja.

Ukoliko dođe do zastare vašeg kredita gasi se samo subjektivno pravo – iako dug još postoji, utoliko banka više nema pravo na potraživanje ili prisilnu naplatu. U slučaju da se banka ipak pokušaq naplatiti, vi kao dužnik imate pravo na žalbu i pozivanje na zastaru, a banka gubi pravo bilo kakve naplate.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.