fbpx
Search
Close this search box.

Sporazum o neograničenom jamstvu za Zagrebačku banku

Sporazum o neograničenom jamstvu za Zagrebačku banku omogućit će izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita svojim klijentima. Zagrebačka banka (Zaba), vodeća financijska institucija, i Europska investicijska banka (EIB) postigle su povijesni dogovor s neograničenim potencijalom. 

Zaba i EIB službeno su potpisale revolucionaran sporazum koji omogućuje Zabi da svojim klijentima ponudi nove kredite u ukupnom iznosu do znatnih 300 milijuna eura. U zajedničkom priopćenju za medije koje su izdale Zaba i EIB, naglašeno je da bi sveobuhvatan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, pod pretpostavkom maksimalnog iskorištavanja garancije, mogao doseći impresivnih 420 milijuna eura kroz naknadne investicije krajnjih klijenata. 

Sporazum o neograničenom jamstvu za Zagrebačku banku 1

Ova povijesna transakcija prije svega cilja privatne sektorske subjekte s brojem zaposlenih od 250 do 3.000, kao i javne sektorske organizacije. Međutim, također naglašava snažan fokus na održivost. Konkretno, značajnih 20 % ukupnog portfelja kredita koji će Zaba uspostaviti namijenjeno je investicijama u alternativne održive izvore energije i projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade. 

Efekt ove suradnje predviđa se da će značajno koristiti hrvatskom gospodarstvu, potencijalno ubrizgavajući ukupno 420 milijuna eura, pod uvjetom da se garancija maksimalno iskoristi. Mehanizam dogovora uključuje Zabinu delegiranu parcijalnu garanciju od EIB-a za svaki kredit u iznosu od 150 milijuna eura. 

Sporazum o neograničenom jamstvu:

S primjenjivom stopom garancije od 50 %, Zaba će, stoga, stvoriti portfelj novih kredita vrijedan do 300 milijuna eura. Ovaj sporazum o garanciji također ovlašćuje Zabu da preuzme veće rizike u projektima održivosti, ističući predanost banke održivosti.

U značajnom razvoju, ovo predstavlja prvu operaciju dijeljenja rizika s EIB-om za tvrtku srednje veličine u Hrvatskoj koja se provodi samostalno, bez potpore Europske komisije. Također, to je druga takva operacija unutar UniCredit Grupe. Važno je napomenuti da će sve odluke o kreditima unutar okvira ove operacije i dalje biti u nadležnosti Zabe. Sporazum su službeno potpisali potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska i Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zabe, koji također obnaša dužnost zamjenika direktora UniCredit Grupe za srednju i istočnu Europu.

Vlaho je izrazio ponos što je Zaba postala jedina hrvatska banka koja sudjeluje u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Naglasio je ulogu sporazuma kao značajnog katalizatora za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućavajući poboljšane uvjete kreditiranja za tvrtke srednje veličine i javne sektorske subjekte. Nadalje, istaknuo je aktivnu podršku Zabe održivim projektima, posebice onima usmjerenima na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, usklađujući se s ključnim strateškim prioritetima banke. 

Czerwinska je napomenula da ovo nije prva suradnja između EIB-a i Zabe. Procijenila je da je od početka njihove suradnje omogućeno financiranje malih i srednjih hrvatskih poduzeća u iznosu većem od impresivnih pola milijarde eura, potvrđujući dalekosežni utjecaj njihovih zajedničkih napora. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.