fbpx
Search
Close this search box.

Cijene stanova iz POS programa

Cijene stanova iz POS programa, čini se, minimalne su cijene po metru kvadratnom ako pogledamo čitavo tržište nekretnina. Ako se gleda 2022. godina, primjećuje se da je cijena metra novog stana bila čak 22 % više nego 2021. godine. Danas cijena kvadrata POS stana iznosi najviše 1.489,50 eura što je značajno manje od prosječnih cijena takvih stanova izvan ovog programa koje dosežu i 3000 eura na Jadranu i 2000 eura u Slavoniji.

Cijene stanova iz POS

Temeljem podataka u raznim medijima, prosječne cijene novogradnje su: u Osijeku 2.000 eura, u Puli 2.900 eura, u Rijeci oko 3000 eura, u Zadru oko 3200 eura i u Splitu oko čak 3800 eura. Budimo iskreni, izuzetno malen broj ljudi može si priuštiti kupnju stana u novogradnji u Rijeci, kamoli u Zadru ili Splitu. Zbog ovakvih cijena velik se broj građana pronašao u velikim problemima te više nisu u mogućnosti uopće razmišljati o rješavanju stambenog pitanja.

Istodobno, povećavanjem kamatnih stopa na stambene kredite (korak kojim se želi smanjiti inflacija), dodatno bi moglo usporiti kupnju (prve) nekretnine.

Cijene stanova iz programa POS:

U programu POS, koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, maksimalna zakonom moguća cijena kvadrata stana je, kako smo već napomenuli, 1.489,50 eura.

Ta je cijena mnogo niža od spomenutih 3000 eura i kao tava dostupnija većem broju građana.

Ipak, program POS ne može se provesti ako grad ili općina ne pokažu interes za njega. Oni moraju imati zemljište na kojemu je moguća gradnja zgrade s POS stanovima. Nakon ispunjenja tog uvjeta, potrebno je provesti anketu među građanima na tom području – Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS).

U slučaju da se na ovaj poziv javi dovoljan broj građana, kreira se Lista prvenstva koja se sastavlja temeljem 10 kriterija (a ponekad je i još jedan, a to je plasman na listu reda prvenstva na nekom prijašnjem Javnom pozivu za POS stan u tom gradu ili općini).

Također, da bi Program POS, odnosno izgradnja stanova na području grada ili općine krenula, mora se s APN-om potpisati predugovor koji definira međusobna prava i obveze.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.