fbpx
Search
Close this search box.

Projekt digitalni euro uskoro ulazi u pripremnu fazu

Projekt digitalni euro ulazi u pripremnu fazu koja označava stvaranje temelja za moguće uvođenje digitalne verzije europske valute. Ova faza, nazvana pripremnom, označava važan korak prema digitalizaciji eura i uključuje razrađivanje propisa te odabir partnera za izgradnju potrebne platforme i infrastrukture.

Projekt digitalni euro uskoro ulazi u pripremnu fazu 1

Odluka dolazi nakon dvogodišnjeg istraživanja koje se bavilo konceptualizacijom i raspodjelom digitalnog eura. Sljedeća pripremna faza počinje 1. studenoga 2023. i trajat će dvije godine. U tom razdoblju, radit će se na završetku propisa za digitalni euro te na izboru pružatelja usluga za izgradnju infrastrukture i platformi. Osim toga, planira se testiranje i eksperimentiranje kako bi se stvorio digitalni euro koji zadovoljava standarde i potrebe korisnika, uključujući i aspekte poput korisničkog iskustva, privatnosti, financijske uključenosti i ekološkog utjecaja. 

Digitalni euro:

Važno je napomenuti da pokretanje pripremne faze ne znači da je već donesena odluka o izdavanju digitalnog eura.

Ta će odluka biti donesena tek nakon zakonodavnog procesa Europske unije. Uz to, Eurosustav će razmotriti prilagodbu dizajna digitalnog eura u skladu s ishodima tih zakonodavnih rasprava. 

ESB vidi digitalni euro kao oblik digitalne gotovine koji će biti besplatan za sva digitalna plaćanja i osigurava najviše standarde privatnosti. Ova digitalna valuta postojat će paralelno s fizičkom gotovinom, čime će se osigurati pristup svima.

Digitalni euro ima potencijal donijeti veću otpornost, poticati tržišno natjecanje i poticati inovacije u europskom sektoru platnog prometa. Također će biti paneuropsko rješenje za plaćanja u europodručju koje će se upravljati na europskoj razini. 

Ova odluka ESB-a stiže nakon završetka faze istraživanja koja je trajala dvije godine i služila je za istraživanje različitih modela za dizajn i distribuciju digitalnog eura. Na temelju tih rezultata, ESB je stvorio koncept digitalnog eura koji će biti dostupan svim građanima i poduzećima, a distribuciju će provoditi kontrolirani posrednici, uključujući banke. 

Građani eurozone mogu očekivati budućnost u kojoj će digitalni euro suživjeti s fizičkom gotovinom, pružajući jednostavan i siguran način za digitalna plaćanja. Ova digitalna inovacija ima potencijal značajno poboljšati efikasnost europskih plaćanja i pridonijeti strateškoj autonomiji Europe. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.