fbpx
Search
Close this search box.

Predviđen porast potražnje za kreditima – Stambenim i korporativnim

Banke u Europskoj uniji za naredno razdoblje predviđaju blagi porast potražnje za kreditima –stambenim, ali i korporativnim. Krajem 2023., banke su zategnule uvjete za odobravanje kredita, s pooštrenim zahtjevima za poslovne i potrošačke kredite, dok su istovremeno ublažile uvjete za stambene kredite, prema rezultatima ankete provedene od strane ECB-a, u kojoj je sudjelovalo 157 kreditnih institucija. U poslovnom sektoru, tvrtke u građevinskom i sektoru nekretnina mogle bi prvenstveno osjetiti pooštrene standarde.

 odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak

blagi porast potražnje za kreditima 1

Prema ECB-u, glavni razlog za pooštrenje standarda kreditiranja je percepcija povećanog rizika, a većina banaka koje su sudjelovale u anketi očekuje daljnje pooštravanje tijekom prvog tromjesečja 2024. Potražnja za kreditima od strane tvrtki i kućanstava značajno je oslabila krajem 2023. zbog rasta kamatnih stopa. ECB naglašava i smanjenje fiksnih ulaganja tvrtki, uzdrmano povjerenje potrošača te izazovne izglede na tržištu nekretnina. 

Unatoč tome, banke prognoziraju blagi neto oporavak potražnje za korporativnim i stambenim kreditima na početku 2024., što bi bio prvi pozitivan trend od početka 2022. godine. Izvješće navodi da se očekuje ukupno neto povećanje, a to je povezano s dugoročnim procjenama banaka o potražnji za kreditima, dok se istovremeno predviđa da će kratkoročna potražnja ostati nepromijenjena. 

Blagi porast potražnje za kreditima:

Zaključno, prema najnovijim podacima i istraživanjima Europske središnje banke (ECB), banke u eurozoni su krajem prošle godine postrožile uvjete za odobravanje kredita. 

Razlog tome leži u percepciji povećanog rizika. Iako je potražnja za kreditima od strane tvrtki i kućanstava oslabila zbog podignutih kamatnih stopa, banke optimistično očekuju blagi neto oporavak potražnje za korporativnim i stambenim kreditima u prvom tromjesečju 2024., označavajući potencijalni preokret u trendu koji bilježe od početka 2022. godine. S obzirom na dugoročne procjene banaka o potražnji za kreditima, kratkoročno se ne očekuje značajna promjena. Ovaj dinamičan kontekst sugerira važnost praćenja daljnjih razvoja na financijskom tržištu eurozone. 

Optimizam banaka u vezi s blagim neto oporavkom potražnje za kreditima u prvom tromjesečju 2024. nagovješćuje da bi se trenutni trendovi mogli promijeniti. To može značiti da će uvjeti postati povoljniji u budućnosti, ali građani bi i dalje trebali pratiti situaciju na financijskom tržištu kako bi prilagodili svoje financijske planove.  

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.