fbpx
Search
Close this search box.

Prognoza hrvatskog gospodarskog rasta prema Fitchu

Prognoza hrvatskog gospodarskog rasta prema Fitchu u ovoj godini s 4,4 pala na 3,3 posto, a potvrđen i kreditni rejting Hrvatske BBB. Jedan od razloga upravo je visoka inflacija koja je dovela do usporavanja potrošnje kućanstava. Također i radi visoke poredbene osnovice iz prošle godine u kojoj se gospodarstvo počelo oporavljati od pandemije Corona virusa.

Prognoza hrvatskog gospodarskog rasta

Iako će neminovno doći do usporavanja aktivnosti ključnih trgovinskih partnera (osobito iz eurozone) što će utjecati na izvoz, turizam bi se ipak trebao nastaviti oporavljati. Agencija smatra da bi se rast trebao blago ubrzati u 2023. godini, ali pod uvjetom oslabljenja vanjskih rizika i ubrzanja ulaganja. Ono što je dobro svakako je činjenica da Hrvatska nije osobito izravno povezana s Rusijom i Ukrajinom pa je samim time manje izložena nepovoljnim makroekonomskim posljedicama rata.

Udio izvoza energije jest blizu europskog prosjeka od 56%, ali Hrvatska je ulagala  u proširenje izvora nabave pa je 2021. otvorila terminal za ukapljeni plin čime je izloženost ruskom plinu smanjila na nulu. Ipak, i dalje smo izloženi riziku od visokih troškova energije i novim potencijalnim poremećajima u nabavnim lancima.

Očekivani ulazak u eurozonu

Očekuje se da će Hrvatska ući u eurozonu početkom iduće godine. Ipak, ako ove godine ne ispuni kriterij inflacije pristup će biti odgođen za najviše godinu dana jer je na razini Europske Unije obećano da će se postupak ubrzati. “Naša zadnja procjena prosječne stope inflacije za cijelu godinu je 7,8 posto. S obzirom na to da smo u prva tri mjeseca imali smo 6,3 posto, vrlo jednostavna matematike pokazuje da u ostatku godine, posebno u idućih nekoliko mjeseci, možemo očekivati nastaval ovog ubrzanja. Pričekajmo još neko vrijeme da Državni zavod za statistiku objavi podatke. No, ja smatram da ćemo taj kriterij ispuniti”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Prognoza hrvatskog gospodarskog rasta:

Agencija Fitch jest registrirana i certificirana agencija za kreditni rejting.

Ako ulazak u eruozonu bude znatno odgođen kreditni rejting mogao bi biti snižen. To bi se moglo dogoditi i ako se javni dug u srednjoročnoj perspektivi opet poveća, ali ministar Marić uvjerava kako se niti jedna od te dvije opcije neće ostvariti. Rejting će biti podignut ako Vijeće ministara gospodarstva Unije potvrdi da je Hrvatska ispunila sve kriterije kako bi konačno uvela euro kao službenu valutu i ušla u eurozonu.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.