fbpx
Search
Close this search box.

Eurozona u „minusu“

U posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen je značajan gospodarski pad pa se čini da je Eurozona u „minusu“. Dana 25. siječnja, Europska središnja banka (ECB) donosi odluku o kamatnim stopama usred usporavanja rasta i uporne inflacije. 

U posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen je značajan gospodarski pad pa se čini da je Eurozona u „minusu“.

Prema upozorenju potpredsjednika ECB-a, Luisa de Guindosa, gospodarstvo eurozone vjerojatno će doživjeti pad u posljednjem tromjesečju 2023. godine, dok bi nedavni rast inflacije mogao nastaviti svoj trend u narednim mjesecima. Unatoč tim izazovima, de Guindos je u srijedu izjavio da će tempo dezinflacije, koji je bio izražen prošle godine, vjerojatno usporiti tijekom 2024. godine i privremeno stagnirati početkom godine. 

To dolazi nakon što je inflacija porasla s 2,4 % u studenom na 2,9 % u prosincu prošle godine. Unatoč tim naznakama, de Guindos je pridonio ‘hladenju’ očekivanja o mogućem zaokretu monetarne politike ECB-a i smanjenju kamatnih stopa već u ožujku. 

Eurozona u „minusu“:

Dodao je da indikatori ukazuju na smanjenje gospodarstva u prosincu, što bi potvrdilo “mogućnost tehničke recesije u drugoj polovici 2023. godine i slabe izglede za bližu budućnost”, kako je naglasio dužnosnik Europske središnje banke (ECB). 

Njegove izjave ilustriraju stupanj neizvjesnosti oko odluke ECB-a na sastanku zakazanom za 25. siječnja. Ključno pitanje jest kada započeti s smanjenjem kamatnih stopa u uvjetima slabih gospodarskih izgleda i inflacije koja uporno ostaje iznad dva posto, navodi se u članku Financial Times. Iako mnogi ekonomisti i tržišni analitičari predviđaju usporavanje rasta cijena u zemljama eura ove godine do ciljane razine, središnja banka tu perspektivu vidi tek u trećem kvartalu 2025. godine. 

De Guindos nije otkrio kako bi moguća recesija utjecala na monetarnu politiku, čvrsto se držeći mantra ECB-a da će “buduće odluke nastaviti slijediti pristup koji ovisi o podacima pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja ograničenja”. 

Izrazio je uvjerenje da će inflacija u eurozoni pratiti sličan put kao u Španjolskoj. Tamo je u lipnju 2023. godine pala ispod 2 % prije nego što je, nakon postupnog ukidanja energetskih subvencija od strane vlade, porasla iznad 3 % u posljednja četiri mjeseca prošle godine. Pojasnio je da će se pojaviti pozitivni bazni efekti u sektoru energije, istaknuvši i istjecanje kompenzacijskih mjera povezanih s energijom, što će rezultirati privremenim povećanjem inflacije. 

Ekonomija eurozone veći dio prošle godine bilježila je stagnaciju, a u razdoblju od tri mjeseca do rujna zabilježen je pad od 0,1 % u odnosu na prethodni kvartal. Očekuje se blagi oporavak u 2024. godini zahvaljujući nižoj inflaciji i povećanjima plaća. Prema prognozama Europske središnje banke (ECB) od prošlog mjeseca, očekuje se ubrzanje rasta s 0,1 % u četvrtom kvartalu 2023. na 0,4 %u trećem kvartalu ove godine. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.