fbpx
Search
Close this search box.

Fiksiranje kamatne stope na kredit

Fiksiranje kamatne stope na kredit – da ili ne? Pitanje je to koje zanima građane s obzirom na to da viša razina novca utječe ne troškove kredita.

S obzirom na i dalje visoku inflaciju, Europska središnja banka je od ljeta 2022. godine podigla svoje ključne kamatne stope devet puta uzastopno. U srpnju prošle godine, banke u eurozoni su mogle posuđivati novac od ECB-a po kamatnoj stopi od 0,5%, dok danas ta stopa iznosi 4,25%. Unatoč porastu kamatnih stopa na međunarodnim tržištima, važno je napomenuti da su uvođenje eura u Hrvatskoj, povećanje dostupne likvidnosti, smanjenje troškova regulacije i smanjenje rizika za Hrvatsku doveli do toga da su kamatne stope na kredite i depozite u zemlji porasle manje izraženo u usporedbi s većinom drugih država u eurozoni.

Fiksiranje kamatne stope na kredit – da ili ne? Pitanje je to koje zanima građane s obzirom na to da viša razina novca utječe ne troškove kredita.

Centralne banke širom svijeta, uključujući Europsku središnju banku (ESB), svoju glavnu ulogu vide u očuvanju stabilnosti cijena. Kada se inflacija ubrza ili postane previsoka, što ukazuje na brzi rast cijena u ekonomiji, centralne banke primjenjuju povećanje kamatnih stopa kako bi usporile potrošnju i time doprinijele smanjenju inflacije na ciljanih 2% u srednjem roku.

Fiksiranje kamatne stope:

Za one koji su ugovorili fiksne kamatne stope, njihove mjesečne obveze ostaju nepromijenjene bez obzira na fluktuacije na tržištu.

. S druge strane, kamatne stope za kredite s promjenjivim kamatnim stopama mogu rasti (ili padati) u skladu s promjenjivom komponentom kamatne stope, koja se sastoji od fiksne marže i referentne kamatne stope. ESB ne predviđa da će inflacija pasti na ciljanu razinu prije 2025. godine, no ostaje otvoreno pitanje hoće li centralna banka poduzeti nove korake za povećanje kamatnih stopa.

Što se tiče vrste kamatnih stopa koje građani koriste, poznato je da u Hrvatskoj dvije trećine stambenih kredita ima fiksnu ili kombiniranu kamatnu stopu, dok od preostale trećine korisnika stambenih kredita s promjenjivom kamatnom stopom, oko 75% ima ugovorenu NRS kao referentnu kamatnu stopu. Kretanje NRS-a ovisi o kamatnim stopama na depozite, pa bi nagli rast tih stopa prouzrokovao i povećanje kamatnih stopa na kredite. 

Što se tiče odluke o fiksiranju kamatnih stopa na kreditima, to je stvar osobnog izbora klijenta. Ovisi o vrsti kredita, udjelu rate u mjesečnom budžetu, financijskoj situaciji i rokovima otplate kredita. Banke obično nude opciju fiksiranja kamatne stope, koja obično u tom trenutku ima višu stopu od promjenjive kamatne stope. Klijent može konzultirati svojeg osobnog bankara kako bi donio odluku, a većina banaka ne naplaćuje dodatne troškove za fiksiranje kamatne stope. 

Na pitanje treba li fiksirati kamatne stope ili ne, nema jednostavnog odgovora jer to ovisi o individualnim okolnostima. Iako trenutno izgleda da je inflacija pod kontrolom, nepredviđene situacije poput međunarodnih sukoba uvijek mogu utjecati na kućne budžete ili poslovne planove. Ako Europska središnja banka smanji referentne stope, Euribor će se smanjiti, što znači da će klijent koji je fiksirao kamatnu stopu možda plaćati više od onih koji su odabrali promjenjivu stopu. Međutim, fiksiranjem kamatne stope, klijent će imati predvidljive mjesečne obveze unaprijed. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.