fbpx
Search
Close this search box.

Najava paketa poreznih izmjena za 2024. godinu

Najava paketa poreznih izmjena koji bi trebao pomoći situaciji najugroženijih građana stigla je u četvrtak od strane ministra Primorca. Ovaj paket, kako kaže, trebao bi stupiti na snagu već s prvim danom 2024. godine. Na sjednici Vlade usvojeni su Program stabilnosti Republike Hrvatske za razdoblje 2024. – 2026. i Nacionalni program reformi za 2023. godinu, a nakon nje ministar je odgovarao na pitanja te se dotaknuo i ove teme.

Najava paketa poreznih izmjena

Najavio je da plan za porezno rasterećenje postoji. Govorio je i o lanjskom ostvarenom suficitu konsolidirane opće države od 0,4 %, pri čemu je središnja država bila u deficitu od 0,3 %, no lokalna država u suficitu od 0,6 % BDP-a. Ideja je da do rasterećenja dohotka dože u svim dohodovnim razredima. Trebalo bi doći do promjene i dorade pragova jer su trenutni iznosi preračunavani iz kuna u eure, a to se smatra teško pamtljivim.

Najava paketa poreznih izmjena:

Također, Primorac je najavio da će biti predložene i izmjene u sustavu oporezivanja dohotka, također u smjeru rasterećenja, a ticalo bi se onih s niskim dohocima.

S obzirom da povećanje osnovnog osobnog odbitka više ne bi pomagalo najugroženijim skupinama, već onima u srednjem i višem sloju, razmatraju se drugi mehanizmi dorade poreznog sustava. Razmišlja se i o određenim zahvatima u sustavu doprinosa, posebice za mirovinsko osiguranje.

„Smatramo da bi na taj način mogli iznaći određena rješenja koja će pomoći i onim kategorijama građana kojima se do sada navodno nije moglo pomagati. Naravno, svi su bili fokusirani na osnovni osobni odbitak, a povećanje odbitka njima ne pomaže jer ionako nisu bili u poreznim škarama.“ – rekao je Primorac. Također je istaknuo da je primarni cilj fiskalni prostor koji postoji na razini lokalnih jedinica iskoristiti za porezno rasterećenje.

Središnja država će predložiti određena rješenja u smjeru rasterećenja najugroženijih skupina. Ovdje se misli na one građane kojima se do sada kroz povećanje osnovnog osobnog odbitka nije uspjelo pomoći.

Ministar nije želio konkretnije govoriti o najavljenim poreznim intervencijama. Otkrio je da je porezna reforma u završnoj fazi internih konzultacija u Ministarstvu financija, a nakon cijele predviđene procedure, cijeli paket poreznih izmjena trebao bi biti donesen krajem ove, a na snagu stupiti 1. siječnja iduće godine.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.