fbpx
Search
Close this search box.

Poslane završne verzije sporazuma i programa vrijedne preko 6,8 milijardi eura

Poslane završne verzije sporazuma i programa koje bi Republici Hrvatskoj uvelike trebale pomoći u daljnjem razvoju. Radi se o Partnerskom sporazumu, Operativnim programima Koherentnosti i kohezije te Integriranom teritorijalnom programu čije je završne verzije Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poslalo Komisiji.

Proces programiranja za financijske omotnice EU je dugotrajan, ali za programe Konkurentnosti i kohezije te Integriranog teritorijalnog programa taj proces je i završen 8. srpnja 2022. kada su poslani Europskoj komisiji Operativni programi Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program. Time su stečeni uvjeti za skoro korištenje sredstava iz nove financijske omotnice (već od rujna).

Poslane završne verzije sporazuma i programa

Operativne programe počelo se programirati još u siječnju prošle godine. Koordinirano je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.  Kako bi se nacrt doveo do što više razine, programski su dokumenti kontinuirano dorađivani tijekom druge polovice prošle godine i prve polovice ove godine. Nakon provedenog javnog savjetovanja i sastanka ministrice Nataše Tramišak s povjerenicom Elisom Ferreirom, Komisiji su dostavljeni finalni nacrti dokumenata koji predstavljaju temelj za najveći dio financijske omotnice koji nam je na raspolaganju do 2027. godine.

Poslane završne verzije sporazuma i programa:

Prvi nacrti Europskoj su komisiji dostavljeni u lipnju 2021. godine.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Europskoj komisiji dostavilo je konačnuverziju Sporazuma o partnerstvu 30. lipnja 2022. godine te je zadnje verzije Operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program dostavilo prošli tjedan, 8. srpnja 2022. godine.

Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. :

Kroz 1,157 milijardu eura dostupnih poduzetnicima u idućim godinama potporu u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti, digitalizaciju i razvoj vještina zaposlenika primiti čak 15000 poduzeća. Poboljšat će se energetska učinkovitost preko 1700 stambenih objekata, mjerama zaštita od požara biti će obuhvaćeno preko 750 000 ha, izgradit će se preko 980 kilometara kanalizacije, a zahvaljujući infrastrukturi i edukaciji očekuje se smanjenje količine odloženog otpada za 40% do 2029. godine.

Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. :

 Kroz 1,514 milijardu eura očekuje se izgradnja 164 km infrastrukture namijenjene vožnji bicikla, a u gradovima 6,5 ha obnovljenog brownfield zemljišta i 55 000 m2 obnovljenog prostora, a na otocima će više od 60 000m2 javnih zgrada dobiti poboljšana energetska svojstva. U okviru Programa planirano je i ulaganje u Planove industrijske tranzicije, ITU i potpomognuta područja u iznosu od 536 milijuna eura. Iz njega će, kroz dostupna sredstva, u području istraživanja i razvoja, jačanja konkurentnosti i razvoj vještina u prioritetnim nišama, potporu primiti preko 1360 poduzeća.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.