fbpx
Search
Close this search box.

Potreban vam je drugi kredit, a već ste podigli jedan

Drugi kredit je nešto što vam hitno treba, ali već imate jedan na sebi i ne znate što možete učiniti? U nastavku saznajte svoje opcije!

Nerijetko nam se dogodi da za vrijeme otplate jednog kredita dođe do potrebe za podizanjem novog – u predviđenim i nepredviđenim situacijama. Troškovi života povećavaju se pa je stoga mnogim građanima i potrebno više novca, no kada ga ne mogu dobiti prodajom nekretnine koja im predstavlja imovinski višak ili nemaju dovoljno ušteđenog novca jedini način dolaska do sredstava jest podizanje kredita.

drugi kredit
Podizanje drugog kredita

Podizanje novog kredita, dok onaj stari još nije otplaćen uvijek je izazovno, a bez obzira na to zatvarate li ga ili ne, stara banka najčešće neće dopustiti prijenos redovnih primanja. S druge strane, nova banka ga najčešće uvjetuje. Ipak, nije nemoguće podići drugi kredit – ono što ste u mogućnosti jest zatvoriti stari kredit ili ga ostaviti u otplati, prenijeti redovna primanja u novoizabranu banku ili pak odluka da ostanete klijent svoje stare banke.

Od kuda početi...

Prije svega, morate posložiti svoje mjesečne troškove i vidjeti kako će uzimanje novog kredita utjecati na vaš svakodnevni život. Razlozi novog zaduženja moraju biti jasno definirani, a novim kreditom financirajte samo ono uistinu nužno kako ne bi došlo do poteškoća u otplati kredita koji bi posljedično mogli utjecati na vaše osobne podatke o urednosti što će otežati odobrenja za eventualne buduće kredite.

Podizanje drugog kredita:

Plaćanjem novog kredita obvezujete se i na to da će priljev redovnih kućnih primanja biti manji, a manje će biti i gotovine koju možete iskoristiti u svakom trenutku.

Ako se pitate trebate li prilikom dizanja novog kredita i svoja primanja preseliti u novu banku, odgovor ovisi o tome kakav kredit već otplaćujete. Ako je prvotni kredit koji otplaćujete onaj hipotekarni, stambeni, dugoročni ili bilo koji drugi oblik kredita koji podrazumijeva veliku količinu novca – banku se ne isplati mijenjati. Ukoliko se vaše otplaćivanje odnosi na manji novčani iznos, zatvarate neko prekoračenje novim kreditom ili ne koristite dopušteno prekoračenje – promjena banke je isplativa odluka.

Drugi kredit i zatvaranje postojećeg:

Ako se odlučujete za podmirenje prethodnog kredita novim kreditom, morat ćete od banke u kojoj taj kredit otplaćujete zatražiti potvrdu za prijevremeno zatvaranje kredita (pismo namjere/ potvrda o stanju duga) koja sadrži informacije o broju žiroračuna, poziv na broj, preostaloj glavnici kredita, načinu uplate iznosa i podatke o visini naknade za prijevremeno zatvaranje kredita (maksimalno do 1%). Nakon realizacije kredita, nova će banka podmiriti dugovanje, a vi ćete se morati vratiti u staru banku kako biste potpisali zatvaranje kredita.

Drugi kredit bez zatvaranja postojećeg:

Ako ste sretnik koji može podići novi kredit bez zatvaranja starog, obično nećete morati tražiti dodatne potvrde o postojećem kreditu jer u većini slučajeva kada se kredit uredno vraća, nova banka ne traži nikakve potvrde vezane za njega. Ono što ćete ipak morati učiniti jest otići u postojeću banku kada poželite prebaciti primanja u novu banku. Može se dogoditi da vas službenik obavijesti da svoja primanja ne smijete prenijeti u drugu banku – informacija može, ali ne mora biti točna. Moguće je primanja prenesti u drugu banku (uz ostavljanje postojećeg kredita u otplati), ali može se dogoditi da ćete banci biti dužni platiti određene penale.

Ako smatrate da niste kompetentni kako biste detaljno i sasvim točno proveli istraživanje o novoj banci u kojoj planirate podići drugi kredit, naš je savjet da se obratite nekome od naših stručnih agenata koji će vas zatim uputiti u sve bitne informacije i predložiti rješenje koje će najbolje odgovarati baš vama.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.