fbpx
Search
Close this search box.

Provjera vlasništva nekretnine koju kupujete

Provjera vlasništva nekretnine koju kupujete jedan je od prvih i svakako najvažnijih koraka koji trebate napraviti prije podizanja kredita. Svaki budući kupac neke nekretnine morao bi znati da kada se odlučuje za kupnju ne kupuje samo objekt na zemljištu, već kupuje česticu. Čestica označava objekt, zemljišnu površinu na kojoj se objekt nalazi te sve ono što je s njima trajno spojeno. Geodetski gledano, površina Republike Hrvatske je podijeljena nizom linija koje se međusobno sijeku stvarajući različite zatvorene oblike.

Provjera vlasništva nekretnine

Web stranica www.geoportal.dgu.hr jednostavan je način za online pretraživanje katastra koje će vam svakako zatrebati prije kupnje nekretnine. Sve što morate učiniti jest u polje „pretraživanje“ upisati naziv dijela grada ili ime ulice kako biste vidjeli pravi izgled i granice čestice koju želite kupiti. Granice su određene žutim linijama, označene brojevima, a pojavljuju se i određeni nazivi koji podsjećaju na imena gradskih četvrti.

Provjera vlasništva nekretnine obavlja se na dva mjesta – u katastru i gruntovnici (ili zemljišnim knjigama). Katastar je pod upravom Državne geodetske uprave tj. njezinih područnih ureda u županijama, dok zemljišne knjige vode općinski sudovi.

Provjera vlasništva nekretnine vrši se putem javnih podataka

Svi podaci iz katastra i zemljišne knjige su javni, ako zakonom za određene podatke nije drugačije određeno. To znači da ne biste trebali imati problema s uvidom u iste. Dokument koji će vas zanimati jest zemljišnoknjižni izvadak (vlasnički list) koji je dokaz vlasništva na nekoj nekretnini.

Provjera vlasništva nekretnine:

Danas se podatci vode u elektroničkom obliku pa nećete imati problem s pronalaženjem informacija iz udobnosti svoje fotelje.

Da biste imali potpunu informaciju o nekretnini morat ćete nabaviti podatke o nekretnini na katastru i u zemljišnim knjigama. Bit će važno znati broj i naziv katastarske općine.

Broj čestice i naziv katastarske općine (koji vam pišu npr. u ugovoru) upisujete na web stranici katastra tj. zemljišnih knjiga. Dovoljno će biti da znate samo katastarske podatke jer iz njih možete saznati zemljišnoknjižne podatke odabirom odgovarajuće opcije u tražilici katastra.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.