fbpx
Search
Close this search box.

Financijska pismenost građana Republike Hrvatske

Financijska pismenost spoj je 3 segmenta (odnosa prema trošenju novca, znanja vezanog za financije te ponašanje s osobnim financijama). Pitate se kakva je financijska pismenost u Hrvatskoj? Sigurno ste si ponekad postavili pitanje: „Koliko zapravo znam o raspolaganju novcem i financijskim pojmovima?“ To je pitanje koje si najčešće postavljamo u situacijama kao što su podizanje kredita ili otvaranje štednje.
Financijska pismenost

Nedovoljno financijski pismene osobe:

– Ne razmišljaju o svojim financijama u budućnosti
– Zanemaruju potencijalne izvanredne situacije (npr. gubitak posla)
– Nikada nisu sigurni s koliko novca točno raspolažu
– Ne mogu procijeniti koliko će ih određene stvari u konačnici koštati
– Podcjenjuju ili precjenjuju financijsku moć
– Nisu upoznati s osnovnim ekonomskim i financijskim pojmovima
Sasvim je jasno da biti ovakav potrošač sa sobom donosi brojne rizike te ako se pronalazite u ovome opisu – sada je vrijeme da to promijenite. Ako ne znate od kuda biste krenuli savjetujemo vam da pročitate naš blog 3 knjige o investicijama koje vrijedi pročitati.

Financijska pismenost:

Dugoročno, potpuno zanemarivanje financijske pismenosti ne donosi ništa dobro i put je k sve većim problemima.

Financijska pismenost građana u RH:

Istraživanje ove teme nije provedeno od 2019. godine kada su se rezultati usporedili s onima iz 2015. godine. Sveukupna razina financijske pismenosti u usporedivim istraživanjima promatrana je na osnovi tri elementa: financijskog znanja, financijskog ponašanja i financijskih stavova. Maksimalni broj bodova iznosio je 21 – (9 bodova financijsko ponašanje, 7 bodova financijsko znanje i 5 bodova financijski stavovi). Sveukupni rezultat najviše je ovisio o rezultatu ponašanja s utjecajem od 43%.
Republika Hrvatska 2015. godine ostvarila je rezultat od 11,7 bodova ili 56%, a prema istraživanju iz 2019. godine ostvaren je napredak, rezultat od 12,3 boda ili 59%. Ako se analiziraju elementi koje je istraživanje sadržavalo može se ustvrditi da je zabilježen bolji rezultat u financijskom znanju i ponašanju, dok je lošiji rezultat zabilježen kod financijskih stavova.
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.