fbpx
Search
Close this search box.

Otvaranje tekućeg računa

Otvaranje tekućeg računa proces je s kojim će se u svom životu zasigurno susresti svi građani Republike Hrvatske. Od onog trenutka u kojemu postajemo malo odrasliji poželjet ćemo imati svoj tekući račun kako bismo bez velikih poteškoća mogli doći do svojeg novca umjesto da veće količine nosimo sa sobom u novčaniku i osjećamo se nelagodno.

S obzirom na pojavu Internet bankarstva koje je još više olakšalo baratanje novcem putem tekućeg računa pojavila se i veća potražnja za njihovim otvaranje. Ovakvi transakcijski računi pogodni su za sve vrste isplata i uplata; uplatu redovnih primanja, plaćanje režija i stanarine, prijenos novca s jednog na drugi račun ili čak online kupnju različitih artikala što je u vrijeme COVID-19 infekcije postalo posebno izraženo budući da se već neko vrijeme preporučuje shopping obavljati od kuće.

Kako otvoriti tekući račun?

Bilo koja fizička osoba u mogućnosti je bez naknade otvoriti vlastiti jednovalutni ili multuvalutni tekući račun, a otvara ga u bankama na temelju okvirnog ugovora pomoću kojeg se reguliraju uvjeti otvaranja i vođenja tog računa. U trenutnu otvaranja računa klijent obično biva obaviješten o općim uvjetima poslovanja po računima za plaćanje fizičkih osoba, načelima za utvrđivanje promjene kamatnih stopa na kredite i depozite po tekućem računu, naknadama u poslovanju s fizičkim osobama, terminskom planu izvršenja platnih transakcija za fizičke osobe i načelima za utvrđivanje promjene naknada za usluge.

Otvaranje tekućeg računa:

Otvaranje tekućeg računa klijent može obaviti osobnim dolaskom u banku ili za one koji nemaju problema sa snalaženjem na Internetu ili nemaju vremena za osobni odlazak u poslovnicu – tu je virtualno otvaranje tekućeg računa.

Nakon što otvorite svoj tekući račun, uz njega će biti vezana i debitna kartica pomoću koje ćete podizati gotovinu na bankomatima i kupovati robe i usluge preko Interneta ako to poželite. Osim ovakve kartice, klijent će dobiti i brojne druge proizvode i usluge kao što je npr. korištenje mobilnog bankarstva, kreditne kartice ili dopuštenog prekoračenja.

Važno je znati da je klijent dužan potpisati pristupnice koje se odnose a korištenje svake specifične usluge po tekućem računu koji otvara. Tekući račun trajan je račun te ugovori o otvaranju i vođenju tekućeg računa imaju karakter ugovora na neograničeno vrijeme.

Otvaranje tekućeg računa podrazumijeva i izvadak o stanju po tekućem računu

Informacije o izvršenim platnim transakcijama pojedinih računa dostavljaju se jednom u mjesec dana. Informacije o platnim transakcijama nazivaju se Izvadak o stanju i prometima po tekućem računu. Izvadak banke šalju korisnicima jedanput mjesečno putem kanala komunikacije koji je klijent ugovorio, a dostavlja se poštom, e-mailom, putem Internet/mobilnog bankarstva ili je dostupan klijentima u poslovnici banke. Banke imaju obvezu davanja informacija klijentu o platnim transakcijama terećenja njegovog računa odnosno slanja izvatka. Obično se dostavlja samo ako je bilo prometa po računu s obzirom na to da ni u suprotnom izvadak bio prazan.
Redoviti izvadak o stanju tekućeg računa uključuje i neke druge informacije kao što su iznos odobrenog prekoračenja po tekućem računu i datum s kojim će banka ponovno definirati novi iznos odobrenog prekoračenja, dnevni limit za podizanje gotovine s bankomata, promjena visine naknade za vođenje tekućeg računa, promjena visine kamatne stope za iskorišteno prekoračenje po tekućem računu, dopušteni limit za obročna plaćanja te informacije o različitim akcijama i nagradnim igrama.
Otvaranje tekućeg računa pametna je odluka koja će vam zasigurno olakšati život i pomoći da uvijek znate s koliko novca raspolažete, a s obzirom na Internet bankarstvo u svakom ćete trenutku biti u mogućnosti prijaviti se na svoj profil i pogledati koliko točno novca trenutno imate pa sukladno tome odlučiti kakve si troškove ovog mjeseca možete priuštiti.
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.