fbpx
Search
Close this search box.

Pala neto imovina OMF-a

Mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga pokazalo je da je pala neto imovina OMF-a. Krajem listopada 2023. godine, obvezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj su zabilježili neto imovinu u iznosu od 19,3 milijarde eura. To, naime, predstavlja blagi pad od 59,9 milijuna eura ili 0,3 % u odnosu na prethodni mjesec, prema najnovijem izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. 

Mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga pokazalo je da je pala neto imovina OMF-a.

U istom razdoblju, obvezni mirovinski fondovi imali su ukupno 2.235.079 članova, što predstavlja povećanje od 4.972 člana ili 0,22 % u odnosu na rujan 2023. godine. Tijekom listopada, obvezni mirovinski fondovi evidentirali su 7.512 novih članova, pri čemu je većinu, odnosno 95 %, automatski rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Istovremeno, zbog odlaska u mirovinu ili preminuća, zabilježen je prestanak članstva za 2.540 osiguranika. 

Ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili su 109,6 milijuna eura tijekom listopada. Ukupni su iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih obveznih mirovinskih fondova iznosili 43,3 milijuna eura. To predstavlja povećanje od 20 milijuna eura u odnosu na prethodni mjesec. 

Pala neto imovina OMF-a:

Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s kraja listopada, nominalni mjesečni prinosi Mirexa su zabilježili pad od 1,4 % za kategoriju A, 0,7 % za B kategoriju, dok je C kategorija bilježila blagi rast od 0,2 %. 

Kategorija A, namijenjena mlađim osiguranicima s najvišim rizikom ulaganja, B kategorija, koja uključuje osiguranike na sredini radnog vijeka s srednjim rizikom, i C kategorija, namijenjena osiguranicima koji se približavaju mirovini, ostvarile su pozitivne godišnje prinose: A za 10,5 %, B za 5,9 % i C za 2 %. 

Što se tiče strukture ulaganja, obveznice su i dalje dominantan oblik s 12,4 milijarde eura i udjelom od 64,3 %. Udio ulaganja u dionice pao je za 0,4 postotna boda, dosegnuvši 21,7 %, dok su ulaganja u investicijske fondove zadržala udjel od 10,7 % na razini svih obveznih mirovinskih fondova.

 

Ova financijska dinamika odražava složenost i stabilnost obveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj, a njezini rezultati imaju dugoročne posljedice na financijsku dobrobit građana. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.