fbpx
Search
Close this search box.

Objavljen natječaj za poduzetnike u turizmu

Natječaj za poduzetnike u turizmu ugledao je svjetlo dana, a rok za prijavu projekata je 3. veljače 2023. godine. Radi se o natječaju namijenjenom mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima koji se nalaze u sustavu turizma. Poziv za dodjelu ovih bespovratnih sredstava objavilo je Ministarstvo turizma i sporta, a ideja cilj dodjele sredstava je poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma.

Najvažniji cilj sufinanciranja ulaganja je poticanje razvoja turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš i učinkovitost resursa. To se posebno odnosi na turistički slabije razvijena područja. Razvoj se planira potaknuti kroz povezivanje poduzetnika u lancu vrijednosti turizma, povećanje otpornosti i produktivnosti poduzeća, uvođenje inovacija i digitalnih tehnologija, postizanje održivog i niskougljičnog rasta turizma te povećanje zaposlenosti u lokalnim zajednicama.

Natječaj za poduzetnike u turizmu

Natječaj za poduzetnike u turizmu:

Grupe 1 i 3 namijenjene su MSP-ovima i velikim poduzećima.

Poziv je podijeljen u tri grupe: 1) Razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju, 2) Zelena i digitalna tranzicija malih iznajmljivača te njihova transformacija u poduzetnike u turizmu i ugostiteljstvu i 3) Poticanje razvoja proizvoda i usluga te poslovnih modela u ekosustavima u lancu vrijednosti turizma koje doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji i rješavanju ključnih izazova u sektoru turizma.

Grupa 1 - 1.020.000.000,00 HRK (135.377.264,58 EUR)

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji obavljaju djelatnost smještaja i/ili zabavnih i tematskih parkova, a koji su sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD 2007) klasifikacijske oznake 55.1 Hoteli i sličan smještaj, 55.3 Kampovi i prostori za kampiranje te 93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova, piše na službenoj stranici Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

U ovoj grupi dodijelit će se bespovratna sredstva poduzetnicima u turizmu za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu turističko-ugostiteljskih objekata. To podrazumijeva ulaganje u smještaj i popratne sadržaje, uvođenje digitalnih tehnologija, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te uvođenje novih poslovnih modela i rješenja s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i kružnom gospodarstvu te razvoja raznovrsne ponude i sadržaja visoke dodane vrijednosti.

Prijavljeni projekti moraju sadržavati minimalno jednu obaveznu aktivnost za zelenu tranziciju. Građenje objekta i/ili ulaganje mora biti usmjereno ka većoj energetskoj učinkovitosti. Potrebno je navesti i najmanje dvije dodatne aktivnosti zelene tranzicije (npr. smanjenje utroška energije i vode, uvođenje zelenih i digitalnih tehnologija, ulaganje u održivu mobilnost, ulaganje u zelene vještine i sl.). Projekt mora sadržavati i minimalno jednu aktivnost za postizanje digitalne tranzicije.

Grupa 2 - 50.000.000,00 HRK (6.636.140,42 EUR)

Prihvatljivi prijavitelji su sve fizičke osobe koje su postojeći iznajmljivači ili skupina postojećih iznajmljivača koji imaju važeće rješenje o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu, a koja mora/ju, najkasnije u trenutku donošenja Odluke o financiranju projektnog prijedloga temeljem ovog Poziva, imati registrirano trgovačko društvo ili obrt u djelatnosti 55.1 Hoteli i sličan smještaj sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti – NKD 2007 (NN 58/07), piše na službenoj stranici Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Grupa 3 – 180.000.000 HRK (23.890.105,51 EUR)

Prihvatljivi prijavitelji za ovu grupu su pravne ili fizičke osobe koje imaju registriran obrt (osim paušalnih obrta koji nisu prihvatljivi) koje su mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnici u ekosustavu turizma (klasifikacijske oznake: 49 Kopneni prijevoz; 50.1 Pomorski i obalni prijevoz putnika; 51 Zračni promet; 55 Smještaj; 56 Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića; 77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava; 79 Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima; 82.30 Organizacija sastanaka i poslovnih sajmova (kongresni turizam); 90 Kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, 93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova; 93.29 Ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti (izuzev rada automata za igru na kovanice), piše na službenoj stranici Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Ocjenjivanje projekata

Što se tiče ocjenjivanja poslanih projekata, ocjenjivat će se s obzirom na postignutu razinu uštede potrošnje primarne energije i razinu smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanje udjela energije proizvedene iz OIE, uvođenje ekoloških certifikata, edukacije zaposlenika za stjecanje digitalnih i zelenih vještina, doprinos cjelogodišnjem turizmu, nova zapošljavanja, promicanje ravnopravnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom i provedbene kapacitete prijavitelja.

Važno je napomenuti da su na projektu dozvoljena partnerstva. Prihvatljivi partneri su mikro, mala, srednja i velika poduzeća i organizacije za istraživanje i širenje znanja, osim povezanih poduzeća. (Svi partneri moraju biti registrirani unutar prethodno navedenih NKD 2007 kategorija.)

Ocjenjivanje će se odrađivati na temelju doprinosa rješavanju ključnih izazova u turizmu, broja povezanih poduzetnika u partnerstvu koji su dio lanca vrijednosti turizma, povećanja prihoda od prodaje, razine inovativnosti proizvoda, usluge ili poslovnih modela, razine društvene održivosti projekta i kvalitete provedbenih kapaciteta prijavljenog poduzeća.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.