fbpx
Search
Close this search box.

Dodatni troškovi kupnje kuće ili stana

Dodatni troškovi kupnje kuće ili stana ono su o čemu mnogi kupci ne razmišljaju na početku jer se koncentriraju na cijenu same nekretnine. Ipak, trebali biste biti svjesni toga da cijena nekretnine nije jedini trošak s kojim ćete se susresti prilikom kupnje. Kako biste znali na čemu ste i što ćete sve vjerojatno morati platiti kako biste konačno osigurali svoju nekretninu donosimo popis stvari koje morate znati.

Dodatni troškovi kupnje

Dodatni troškovi kupnje nekretnine

Dodatni troškovi uključuju:

  • Sastavljanje kupoprodajnog ugovora za nekretninu
  • Troškove javnog bilježnika
  • Solemnizaciju ugovora o kupoprodaji nekretnine
  • Porez na promet nekretninama
  • Posredničku naknadu i usluge

Dodatni troškovi kupnje:

Neki od troškova koje smo nabrojali neizbježni su i morat ćete se s njima pomiriti – to su prva 3, dok zadnja dva troška nešto drugačije prirode i ovise o individualnoj situaciji kupca nekretnine.

Sastavljanje kupoprodajnog ugovora način je na koji se vi, kao kupac tuđeg vlasništva, osiguravate. Tehnički, vi dajete novac za nešto što još uvijek nije vaše vlasništvo. Kako biste bili sigurni da će sve proći prema propisima, najbolje je da kupoprodajni ugovor sastavi odabrani odvjetnik.

Troškovi javnog bilježnika još su jedan nezaobilazan dio kupnje kuće ili stana. Javni bilježnik bit će vam potreban kako biste ovjerili tabularnu izjavu. Bez tabularne izjave ne možete dovršiti prijenos vlasništva, tj, upisati se na nekretninu 1/1.

Solemnizacija ugovora o kupoprodaji nekretnine također je nešto s čime ćete se susresti kada kupujete nekretninu na kredit. Radi se o postupku ovjere ugovora kod javnog bilježnika pri čemu se provjerava odgovara li ugovor propisanoj formi. Trošak je proporcionalan odobrenom iznosu kredita te će stoga sve ovisiti o vašoj situaciji.

Porez na promet nekretninama uvijek plaća kupac i to u slučaju kad kupuje nekretninu od fizičke osobe, znači kad nekretnina nije u sustavu PDV-a (što je najčešći slučaj s novogradnjama, kad kupujete od pravne osobe). Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj se plaća 3 % od kupoprodajne cijene.

Ako ste se odlučili kupiti nekretninu putem agencije za nekretnine morat ćete platiti posredničku naknadu. U slučaju da je ovo način kupnje za koji ste se odlučili neki od spomenutih troškova već se biti uračunati u cijenu. Prije potpisivanja bilo kakvog ugovora uvijek pitajte koji su dodatni troškovi kod kupnje nekretnine uračunati u usluge koje dobivate kako se na kraju ne biste neugodno iznenadili.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.