fbpx
Search
Close this search box.

Potrošački kredit – Što je? Koliko košta?

Potrošački kredit ugovara se na licu mjesta, dakle, u onom trenutku u kojemu nešto želite kupiti na mjestu na kojemu kupujete. Ovdje govorimo o jednostavnom provlačenju kartice kroz naplatni uređaj na blagajni bilo koje prodavaonice u kojoj želimo kupiti neki proizvod na rate. Ovaj tip kredita nešto je s čime se većina građana sreće na dnevnoj bazi bez obzira na to kupuje li neki gadget, odjeću, namirnice ili komad namještaja. Kako bi potrošač bio u stanju kupovati na ovaj način – tu su banke koje to osiguravaju. Ipak, ako su u pitanju veliki iznosi bit će potrebno otići u banku i podići novac, ali će proces dobivanja novca biti mnogo jednostavniji nego da se radi o drugim oblicima kredita.
Potrošački kredit

Potrošački kredit: Uvjeti za dobivanje

Ako se prisjetimo malo prije spomenutog kupovanja prehrambenih namirnica ili manjeg komada namještaja što bi nas koštalo npr. do 800 kn, shvatit ćemo da za ovakav kredit uvjeti često ne postoje. Posebno kada se radi o otplati na manji broj rata. Ipak, da biste dobili ovakav kredit nužno je da imate stalna mjesečna primanja na bilo koji način. Sve što trebate jest doći do blagajne i prodavaču napomenuti da biste proizvode platili u ratama. On će zatim putem POS uređaja ili telefonom dobiti odobrenje za potrošački kredit na ime kupca. Ako se pak radi o većim iznosima, bit će potrebno imati suglasnost za zapljenu plaće u slučaju ne plaćanja obveze čime banka osigurava samu sebe.

Koliko košta ovakav kredit?

Ono što svakoga najviše veseli svakako jest činjenica da se ovakav kredit ne naplaćuje u slučajevima kupovine na 12 i manje rata. Ako se odlučujete na otplatu koja će trajati neko dulje vrijeme plaćat ćete kamatu u iznosu 8,4 do 10,5%. Koliki će biti točan postotak ovisit će o tome kojoj banci pripada vaša kartica na koju ste odlučili kupiti proizvod na rate.

Potrošački kredit:

Neke banke počinju s naplatom kamata tek nakon što rok otplate prijeđe 24 mjeseca, a neke banke ne naplaćuju kamate ni do 48 mjeseci.
Podižete li potrošački kredit u većem iznosu, doći će do nekih troškova. Moguće je da ćete platiti naknadu za obradu kreditnog zahtjeva ili za posredovanje. Primjerice, ako opremate stan ili kuću i uzimate kredit u iznosu od 50 000 kn (kamata 8,5%) bit će pametnije uzeti kredit na 36 mjeseci i izdvojiti dvjestotinjak kuna više kako bi se platila mjesečna rata nego uzeti ga na 48 mjeseci i platiti oko dvije tisuće kuna više samo zato što ste se odlučili na dulji rok otplate.
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.