fbpx
Search
Close this search box.

Zalog, založno pravo i založni indosament

Zalog se u hrvatskom pravu smatra osiguranjem tražbine. U Hrvatskoj postoji jedna vrsta založnoga prava, ali s mnogobrojnim podvrstama. Prilikom potpisivanja ugovora o zalogu dužnik ili netko treći se obvezuje prema vjerovniku predati (u pravilu) neku pokretnu stvar na kojoj postoji pravo vlasništva. To se radi kako bi se prije ostalih vjerovnika mogao naplatiti iz njene vrijednosti u slučaju da mu tražbina ne bude isplaćena do dospjelosti. Ujedno se (vjerovnik) zalogoprimac obvezuje da će ugovorom primljenu stvar čuvati i nakon prestanka tražbine vratiti zalogodavcu neoštećenu. 

Zalog

Založno pravo i založni indosament

Prema pravnom temelju, založno pravo može biti dobrovoljno, sudsko i zakonsko. Založno se pravo definira kao ograničeno stvarno pravo na određenom predmetu, zalogu, koje ovlašćuje nositelja da određenu tražbinu, ne bude li mu o dospijeću ispunjena, namiri iz vrijednosti zaloga, ma čiji bio, a njegov svagdašnji vlasnik dužan je to trpjeti. Založno pravo ima kod namirivanja prednost pred svim tražbinama koje nisu osigurane založnim pravom. Tražbina i predmet založnoga prava moraju biti određeni, a smatra se dovoljno određenom ako su utvrđeni vjerovnik i dužnik, pravni temelj i visina ili barem najviši iznos do kojega se osigurava zalogom piše Hrvatska enciklopedija.

Založnim pravom može biti opterećena pojedinačno određena pokretna ili nepokretna stvar sposobna za unovčenje, kao i idealni dio takve stvari. Osim toga, založnim pravom može biti opterećeno i pojedinačno određeno imovinsko pravo koje je prikladno da vjerovnik iz njega namiri svoju tražbinu ako zakon nije drugačije odredio. Također, opterećeno može biti i nekoliko nekretnina kao da su sve zajedno jedna stvar (zajednička, simultana hipoteka). Sa zalogom su ujedno opterećene i sve njegove pripadnosti, osim u slučajevima u kojima je određeno nešto drugo.

Zalog:

Definicija riječi kaže da je to predmet od vrijednosti, dragocjenost ili nekretnina kojom se jamči ispunjenje primljene obveze ili povrat novca uzetog u zajam.

Založni indosament je vrsta prijenosa ustupanja tražbine iz vrijednosnog papira po naredbi, kojem je povod postojanje indosantove obveze prema indosataru, čije ispunjenje se želi osigurati zalaganjem tražbine iz vrijednosnog papira. Dužnik obveze iz takvog vrijednosnog papira dužan je ispuniti obvezu onom držatelju papira koji se legitimira ne samo držanjem papira, već i neprekinutim nizom punih indosamenata.  Kako bi indosantov vjerovnik mogao postići svoje namirenje realizacijom tražbine iz vrijednosnog papira, potrebno je taj papir indosirati.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.