fbpx
Search
Close this search box.

Uvođenje eura u Hrvatskoj, inflacija i gospodarski rast

Uvođenje eura u Hrvatskoj proteklih je dana goruća tema o kojoj raspravljaju baš svi, a građani se najviše boje pogoršanja životnog standarda. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujičić na susretu guvernera regije poručio je da je banka naniže revidirala prognozu gospodarskog rasta u 2022. godini. Također, dotaknuo se i teme inflacije i zaključio da još nije dosegnula svoj vrhunac te da će to uvelike ovisiti o razvoju rata u Ukrajini.

Uvođenje eura u Hrvatskoj

Onaj scenarij kojem se svi nadaju jest da će rat u Ukrajini potrajati kratko pa će doći do postupne normalizacije cijena sirovina i energenata što bi trebalo dovesti do rasta realnog BDP-a od 3,2 %. Kada se govori o čitavoj 2022. godini, HNB ocjenjuje da bi inflacija mogla iznositi prosječno 5,4%. posljednjih dana Vlada Republike Hrvatske snizila je prognozu rasta na 2,7% u 2022. godini, a stopu projicirane inflacije podigla je na 7,8%. Boris Vujičić rekao je da je u ovom trenutku potrošnja i dalje dobra, inflacija će nastaviti rasti, ali što će se dalje događati uistinu ovisi o ratu iako do sada nije imao velik utjecaj na nas. Zaključio je da će učinci biti kumulativno dublji ovisno o njegovom trajanju. Također, rekao je kako inflacija nema veze s uvođenjem eura već s cijenom energenata.

Uvođenje eura u Hrvatskoj:

Inflacija smanjuje vrijednost valute tijekom vremena.

Na sastanku je komentirana neizvjesna situacija između Rusije i Ukrajine koja utječe na regionalna gospodarstva posebice zato što su se konačno počela oporavljati nakon teških pandemijskih godina. Guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije rekla je da se u Europi očekuje usporavanje gospodarskog rasta ove i iduće godine, a guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine poručio je da će BiH morati revidirati neke parametre, ali da je bankarski sektor stabilan. Guverner Banke Slovenije poručio je da je Slovenija rasla brže od europskog prosjeka zbog blažih epidemioloških mjera za vrijeme pandemijskih godina i koristi koje je imala od europske fiskalne politike te je ustvrdio da je u Sloveniji potrošnja i dalje velika.

Uvođenje eura

Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka ističe da se Hrvatska intenzivno priprema kako bi uvela novu valutu. Naglasio je da inflacija i potencijalni rast kamatnih stopa otvaraju mnogo novih pitanja u kontekstu monetarne politike i banke. Naravno, sve je to problematično upravo zato što se događa u vrijeme kada se država priprema za uvođenje eura. Adrović ističe da će Hrvatska postati država koja je u najkraćem mogućem vremenskom roku uvela euro od pristupanja tečajnom mehanizmu ERM II. Dobru vijest Adrović vidi u tome da su cijene usko integrirane s europskim sustavom cijena pa se ulazak u područje eurozone čini politički i ekonomski logičan.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.