fbpx
Search
Close this search box.

Kamatne stope i euro: Što se mijenja?

Kamatne stope i euro od 1. siječnja iduće godine postaju neraskidivo vezani pojmovi i mnogi se građani pitaju što to znači za njih. Naravno, najveći strah s kojim se susreću korisnici kredita je ono „Koliko će mi narasti kamata?“ Sasvim je jasno da se u ovakvom vremenu neizvjesnosti dio građana našlo u problemu i pitaju se hoće li nakon uvođenja eura i mogućih većih kamatnih stopa uopće biti u stanju otplaćivati podignuti kredit ili kredite i kako će to utjecati na njihov mjesečni budžet.

Kamatne stope i euro

S obzirom na skori prelazak na euro, Vlada je Saboru poslala prijedloge izmjena Zakona o potrošačkim kreditima i Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, koje promjene donose i kod parametara za promjenjive kamatne stope. Ovim zakonskim izmjenama uz ostalo uređeni su i parametri promjenjive kamatne stope, pa će se tako u novim ugovorima o kreditu u euru s promjenjivom kamatnom stopom kao parametar koristiti samo EURIBOR.

Kod sklapanja ugovora o kreditima u kojima će se ugovarati promjenjiva kamatna stopa, kao parametar će se koristiti „EURIBOR, SARON, SOFR, varijabla određena kao zamjenska za neku od tih varijabli ili druga varijabla u skladu sa zahtjevima iz Uredbe (EU) 2016/1011 Europskog parlamenta i Vijeća od 8. lipnja 2016. o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti u financijskim instrumentima i financijskim ugovorima ili za mjerenje uspješnosti investicijskih fondova i o izmjeni direktiva 2008/48/EZ i 2014/17/EU te Uredbe (EU) br. 596/2014.“

Kamatne stope i euro:

EURIBOR, SARON i SOFR koristit će se kao parametri.

Iz Ministarstva financija poručeno je da EURIBOR najtočnije odražava trošak financiranja bankovnog sustava u europodručju, a time se istovremeno potrošačima omogućuje jednostavnija usporedba cijene kredita domaćih banaka s cijenom koju nude banke u ostatku europodručja. Inače, promjenjiva kamatna stopa jednaka je zbroju promjenjivog parametra i fiksne marže banke, koja je konstantna tijekom razdoblja otplate kredita.

Dobra je vijest da će Hrvatski potrošači, kada su u pitanju kamatne stop i euro, na raspolaganju imati javno dostupne informacije o kretanju referentnih kamatnih stopa na internetskim stranicama administratora tih referentnih stopa(za EURIBOR je to European Money Market Institute, www.emmi-benchmarks.eu/ i www.global-rates.com).

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.