fbpx
Search
Close this search box.

Traženje posla – Dobra priprema ključ je uspjeha

Traženje posla jedna je od onih životnih prekretnica koje nitko ne može izbjeći pa je stoga bitno dobro se pripremiti. Bilo da se pokušavate zaposliti prvi put ili ste došli u fazu životu u kojoj smatrate da je vrijeme za promjenu jer zaslužujete bolje plaćeno radno mjesto – postoje stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi vaša potraga dala što bolje rezultate.

Traženje posla

Traženje posla nemoguće je bez dobrog životopisa

Ovisno o tome kojim poslom se bavite ili želite baviti potrebno je tome prilagoditi i vaš životopis. Naravno, osnovni podatci poput imena i prezime, adrese, kontakt broja, završenog obrazovanja, adrese i prethodnih radnih mjesta svakako će se naći na vašem životopisu, ali i životopisima svih ostalih kandidata tako da tu ne možete biti osobiti kreativni. No, važno je istaknuti se na drugim područjima – opišite profesionalna iskustva koja ste stekli kroz život, a koja su vas obogatila, ako ste za vrijeme studiranja volontirali za neki cilj koji smatrate osobito bitnim bilo bi dobro istaknuti ga, ako ste dobitnik određenih nagrada (rektorova, dekanova i sl.) svakako ih dodajte u svoj životopis.

životopis

S obzirom na razvoj tehnologije i mogućnosti koje su nam dostupne putem interneta – suhoparni životopis napisan u Word dokumentu više nije dovoljan kako bi zadivio mogućeg poslodavca. Prezentacija je ključna u zadobivanju njegove pažnje. Na svu sreću, ne morate biti dizajnerski potkivani kako biste napravili životopis koji će biti oku ugodan. Dovoljno će biti utrošiti nešto vremena te na internetskim pretraživačima pronaći program za izradu životopisa koji će odgovarati vama, ali i estetici tvrtke u kojoj se prijavljujete za posao. Također, pripazite pri odabiru fotografije jer ona je prvo što će svaki poslodavac primijetiti. 

Iako ćete vjerojatno pomisliti da to jednostavno nije u redu i ne bi trebalo pridonositi formiranju mišljenja o potencijalnom radniku – ljudska su bića vizualna pa su ocjene putem izgleda neizbježne. Upravo radi toga potrudite se da vaša fotografija odgovara klimi koja vlada u tvrtki u kojoj se želite zaposliti.

Traženje posla 3

Prije razgovora za posao budite svjesni svojih pluseva i minusa

Prije nego se odlučite za traženje (novog) posla sjednite na sastanak sami sa sobom i odvažite sve svoje mane i vrline. Morate biti svjesni svojih jakih i slabih strana kako biste se pripremili na eventualna pitanja koja bi vam budući poslodavac mogao postaviti. Svaki razgovor za posao sa sobom donosi određenu količinu stresa – prilično prirodno budući da se ljudska bića užasavaju odbijanja u bilo kojoj sferi života pa tako i ovoj. Upravo zbog toga bilo bi dobro vježbati razgovor ispred ogledala ili s članovima obitelji/prijateljima. 

Traženje posla:

Na razgovorima za posao najčešće se postavljaju ista standardna pitanja koja su neophodna kako bi poslodavac vidio odgovarate li mu. Na takva pitanja trebate imati spremne odgovore. Zašto? Jer je prvi dojam najbitniji.

Radite na svom samopouzdanju i znajte svoju vrijednost

traženje posla 4

Kao i u mnogim drugim situacijama u životu kada se nađete u komunikaciji s drugim osobama, vaše samopouzdanje određuje njihovo prvobitno mišljenje o vama. No, samopouzdanje nikako ne smijete miješati s arogancijom – što se često događa. Na razgovoru za posao bit će važno pokazati poslodavcu da cijenite sebe, ali i njega te tvrtku u kojoj se nadate raditi. Mnogi se zaposlenici osobito boje pitanja „Kakvu plaću očekujete?“ jer zapravo ne znaju što bi odgovorili – pa često kažu manji iznos s kojim na kraju nisu zadovoljni.

Koji je točan odgovor na ovo pitanje? Informirajte se o tome kolika je prosječna plaća za radno mjesto za koje se prijavljujete te se ravnajte prema tome. Na taj ćete način poslodavcu dati do znanja da ste upoznati i  s tim aspektom vašeg budućeg radnog mjesta što će svakako ostaviti dobar dojam. Kao i u svemu u životu – ne pretjerujte, ne tražite premalo, ali ne budite nerealni i ne tražite nešto što znate da ne možete dobiti. Ako odlučite reći nešto veći iznos od onog prosječnog imajte spreman argument kojim ćete opravdati svoj zahtjev.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.