fbpx
Search
Close this search box.

Usporavanje inflacije na 7,4 %

Usporavanje inflacije na 7,4% koje je nedavno objavio Državni zavod za statistiku (DZS) razveselilo je građane. Državni zavod za statistiku objavio je početnu procjenu indeksa potrošačkih cijena, koja otkriva da je stopa inflacije za mjesec srpanj dosegla 7,4%u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, srpnjem 2022. Nadalje, u usporedbi s do lipnja ove godine stopa inflacije zabilježila je neznatan rast od 0,3 %.

Usporavanje inflacije na 7,4 % 1

To je osmi uzastopni mjesec pada godišnje inflacije, nakon vrhunca od 13,5 % u studenom prethodne godine. Sljedećih mjeseci došlo je do postupnog usporavanja inflacijskih pritisaka, sa stopama zabilježenim na 13,1 % u prosincu, 12,7 % u siječnju, 12 % u veljači, 10,7 %u ožujku, 8,9 % u travnju, 7,9 % u svibnju i 7,6 %u lipnju.

Usporavanje inflacije:

Procijenjene godišnje stope inflacije, raščlanjene po primarnim komponentama indeksa, bile su sljedeće: za kategoriju hrana, piće i duhan 11,5 %, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,5 % te za usluge 7,7 %.

Naime, cijene energije su u navedenom razdoblju zabilježile pad od 1,7 %. Ovo su iznimno važni podatci budući da su cijene mnogih proizvoda u bliskoj prošlosti toliko porasle da su se građani počeli bojati kako si neće moći priuštiti osnovne stvari. Ovo se osobito odnosi na hranu i potrepštine bez kojih je nemoguće imati dostojan život.

Na mjesečnoj razini, u usporedbi s lipnjem 2023., cijene u kategorijama usluga i energije zabilježile su rast od po 1,7 %, dok su u kategorijama hrana, piće i duhan blagi rast od 0,3 %. S druge strane, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda, isključujući energiju, u istom su razdoblju zabilježile pad od 2,1 %.

Iz DZS-a su najavili da će 17. kolovoza biti objavljeni konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena, kategorizirani prema ECOICOP klasifikaciji (Europska klasifikacija osobne potrošnje prema namjeni). Nedavna objava podataka o indeksu potrošačkih cijena od strane Državnog zavoda za statistiku skreće pozornost na kritično pitanje inflacije i njezin utjecaj na nacionalno gospodarstvo. Za dionike je ključno da pomno prate inflacijske trendove i njihove temeljne pokretače. S nestrpljenjem se očekuje nadolazeće sveobuhvatno izvješće jer će pružiti daljnje uvide u obrasce potrošnje i čimbenike koji utječu na dinamiku cijena, usmjeravajući političke odluke i gospodarsko planiranje u nadolazećim mjesecima. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.