fbpx
Search
Close this search box.

Obračunavanje kamata na kredite: Naučite kako ih obračunati

Obračunavanje kamata na kredite nešto je s  čime ste se u životu neminovno susreli ako ste ikada bili u procesu podizanja istog. Kako je u današnjem dobu gotovo nemoguće kupiti kuću, stan ili bolji novi auto bez podizanja barem manjeg kredita vjerujemo da je ovo tema koja vas svakako zanima. Svi smo se pronašli u situaciji u kojoj nam je trebao određeni veći iznos novca pa smo se tada obratili banci ili nekoj agenciji za kreditno posredovanje te smo se u razgovoru s njima dotakli i teme obračunavanje kamata na kredite.

Obračunavanje kamata na kredite

Iznos kamatne stope potrebno je pomnožiti sa samim iznosom koji podižete, a na temelju tog izračuna dobit ćete iznos koji će vam reći koliko će vas koštati podizanje određenog kredita. Kamatna stopa najčešće se obračunava u postotku i to godišnje. Uvijek je povezana za obračunsko razdoblje ili određeni termin plaćanja. Najčešće je riječ o jednoj godini, ali može biti i polugodište, kvartal ili mjesec. Ako vam se ovo ipak zvuči komplicirano i niste sigurni da ste izračunali točno ili jednostavno želite dobiti potpunije i sigurnije informacije, najbolje bi bilo da se obratite agenciji za kreditno posredovanje kao što je Nitor grupa, gdje će vam naši agenti pomoću kreditnog kalkulatora izračunati točan iznos.

Obračunavanje kamata na kredite:

Postoje nominalne, relativne i komforne kamatne stope.

Ono što također trebate znati je da pojam anuitet predstavlja jednak novčani iznos kojim se otplaćuje kredit za vrijeme u kojem vrijedi ista kamatna stopa. Svaki anuitet sastoji se od kamate i glavnice. Omjer njihovih iznosa mijenja se tijekom otplate kredita na način da je u početku otplate veći udio kamate u odnosu na glavnicu u anuitetu, dok se s vremenom otplaćuje veći udio glavnice u odnosu na kamatu u anuitetu. Anuiteti dospijevaju zadnjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Ako još uvijek niste sigurni koliki točan iznos kredita želite podići i zapravo vas samo zanimaju okvirne mogućnosti, savjetujemo vam da malo pretražite Internet jer ćete svakako naići na nekoliko kreditnih kalkulatora pomoću kojih ćete otprilike moći izračunati koliko bi vas mogao koštati određeni kredit. Ipak, napominjemo da su ovakvi besplatni kalkulatori idealni samo za dobivanje okvirnog osjećaja što možete očekivati. Za točne podatke, koji će uvelike ovisiti o vašoj kreditnoj sposobnosti i drugim čimbenicima, najbolje je obratiti se stručnjacima jer je to jedini način da dođete do kvalitetne informacije.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.