fbpx
Search
Close this search box.

Ključne kamatne stope ESB-a bit će povećane

Tri ključne kamatne stope ESB-a jučer su povećane za 25 baznih bodova objavilo je Upravno vijeće Europske središnje banke. Do ovakve odluke došlo je radi visoke inflacije koja sada traje previše dugo i previše je visoka. Nove informacije uglavnom potvrđuju procjenu srednjoročnih inflacijskih izgleda s prethodnog sastanka Upravnog vijeća.

Ključne kamatne stope ESB-a bit će povećane

Dobra je vijest da se ukupna inflacija smanjila posljednjih mjeseci, ali temeljni cjenovni pritisci i dalje su snažni što se smatra vrlo lošim. Prethodna povećanja kamatnih stopa prenose se i veoma snažno utječu na uvjete financiranja i monetarne uvjete na području Europske Unije. Pri tome, ona predstavljaju neizvjesni vremenski odmak i jačina transmisije na realno gospodarstvo.

Odlučeno je da će Upravno vijeće budućim odlukama određivati razine ključnih kamatnih stopa koje će biti dovoljno restriktivne da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od 2% i održavat će ih na tim razinama onoliko dugo koliko se bude smatralo da je potrebno da bi sve funkcioniralo. Pri određivanju odgovarajuće razine i trajanja zaoštravanja, Upravno vijeće nastavit će primjenjivati pristup zasnovan na provjerenim podatcima.

Ključne kamatne stope ESB-a:

Odluke Upravnog vijeća o ključnim kamatnim stopama i dalje će ovisiti o njegovoj ocjeni inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka, dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike.

Ključne kamatne stope ESB‑a su glavni alat Upravnog vijeća za stajalište monetarne politike. Upravno vijeće nastaviti će smanjivati portfelj programa kupnje vrijednosnih papira Eurosustava umjerenom i predvidljivom dinamikom. U skladu s tim načelima očekuje se da se u razdoblju od srpnja 2023. više neće provoditi reinvestiranje u sklopu APP‑a. 

S obzirom na sve, odlučeno je da će kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznositi 3,75 %, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,00 %, a kamatna stopa na novčani depozit 3,25 %. Povećanja će stupiti na snagu 10. svibnja 2023. godine.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.