fbpx
Search
Close this search box.

Stopa inflacije u prosincu od 4,5 %

Indeks potrošačkih cijena u prosincu prošle godine u Hrvatskoj ukazuje da je godišnja stopa inflacije u prosincu od 4,5 %. Druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da je inflacija za cijelu 2023. godinu iznosila 8 %. 

Stopa inflacije u prosincu od 4,5% 1

Državni zavod za statistiku (DZS) je potvrdio svoju prvotnu procjenu indeksa potrošačkih cijena, koja je objavljena početkom siječnja. U usporedbi s prethodnim mjesecom, odnosno studenim 2023., inflacija je u prosincu bila niža za 0,5%. 

Ovaj blagi pad predstavlja usporavanje godišnjeg rasta potrošačkih cijena, budući da je inflacija u studenom 2023. iznosila 4,7%. Stopa od 4,5% predstavlja najnižu razinu inflacije od listopada 2021., kada je bila 3,8%. 

Stopa inflacije u prosincu od 4,5 %:

Analizirajući ključne komponente indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu koja obuhvaća hranu, piće i duhan, te segment usluga iznosila je 6,3%.

Za industrijske neprehrambene proizvode bez energije bila 3,9%. U isto vrijeme, kod energije je zabilježen pad od 0,6%, kako je navedeno u priopćenju DZS-a. U odnosu na studeni 2023., cijene komponenti hrane, pića i duhana, te usluga, na mjesečnoj razini, bilježe porast od 0,1%. Paralelno s tim, prema prvoj procjeni, cijene energije su pale za 1,7%, dok su cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije smanjene za 1,2%. 

Na godišnjoj razini, u prosincu je stopa inflacije u Hrvatskoj, izmjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) – koji omogućuje usporedbu inflacije među članicama EU, iznosila 5,4%. U cijeloj 2023. godini, prosječna inflacija je bila 8,4%. 

Podaci o inflaciji u Hrvatskoj za prosinac 2023. godine pokazuju godišnju stopu od 4,5%, dok je prosječna inflacija za cijelu 2023. iznosila oko 8%. Usporavanje inflacije u odnosu na prethodni mjesec ukazuje na blagi pad, no i dalje je iznad razine iz studenog. Ključne komponente, poput hrane i usluga, bilježe porast cijena, dok su energija i industrijski neprehrambeni proizvodi zabilježili pad. Ova dinamika može imati utjecaj na ekonomske uvjete u 2024., posebice na potrošačku kupovnu moć i gospodarsku aktivnost. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.