fbpx
Search
Close this search box.

JOPPD obrazac i njegove prednosti

Što je JOPPD obrazac i koje su njegove prednosti pitanje je koje si mnogi od nas postavljaju ali rijetko kada nalaze konkretan odgovor. Možda bi najbolje bilo najprije dešifrirati njegov naziv – kratica JOPPD predstavlja “Izvješće O primicima, Porezu na dohodak i Prirezu te Doprinosima za obvezna osiguranja”, a služi tome da primanja građana i navike poslodavaca kod kojih su potencijalni korisnici kredita zaposleni budu transparentni.

JOPPD Obrazac
JOPPD Obrazac

Što sadrži ovaj obrazac?

  1. Podatke primicima od nesamostalnog rada, poreza na dohodak, prireza i doprinosa za obvezna osiguranja
  2. Podatke drugom dohotku kao što su ugovori, autorske naknade, primici u naravi i dr.
  3. Podatke porezima i doprinosima te primicima od imovinskih prava, kapitala ili osiguranja

Da bi došli do JOPPD obrasca morat ćete se javiti u poslovnicu FINE i zatražiti lozinku i korisničko ime. Za dobivanje lozinke i korisničkog imena građani se u FINU javljaju s preslikom osobne iskaznice i OIB-a. Dobiveni podaci omogućuju vam pristup e-računu na stranicama REGOSA. Na internetskim stranicama REGOSA putem e-računa možete zatražiti JOPPD ili neki drugi dokument (rodni list, vjenčani list, radna knjižica, europska kartica zdravstvenog osiguranja i dr. – ovisno o tome što vam je potrebno i u koju svrhu).

JOPPD obrazac:

Važno je da se prilikom odabira e-mail adrese na koju će REGOS poslati pristupni link za JOPPD dokument upiše e-mail adresa djelatnika banke koji obrađuje vaš kreditni zahtjev kako ne biste imali problema.

Koje još podatke mogu pronaći u ovom obrascu?

  • O isplati dnevnica, putnih troškova i naknada za prijevoz
  • O dividendama i udjelima u dobiti
  • O upotrebi privatnog automobila u službene svrhe
  • O darovima za djecu zaposlenika, o prigodnim nagradama i otpremninama zaposlenicima
  • isplatama naknada za vrijeme nezaposlenosti, profesionalne rehabilitacije

Zašto moram ispuniti JOPPD obrazac prilikom realizacije kredita?

Upravo na osnovi JOPPD obrasca banka dobiva uvid u bonitet poslodavca te ozbiljnost shvaćanja njegove odgovornosti prema zaposlenicima, odnosno isplaćuje li redovito dohotke, poreze, prireze i doprinose za svakog zaposlenika pojedinačno – i na taj način banka uviđa je li sigurno dati kredit tražitelju. Iz obrasca jasno se vidi na koji je način i koji dan primitak isplaćen, a taj je podatak, osim Poreznoj upravi, zanimljiv banci.

JOPPD obrazac djelatniku banke koji je zadužen za realizaciju kredita pruža uvid u visinu primanja koja potencijalni korisnik kredita ostvaruje od samostalnog i nesamostalnog rada. S obzirom na to da je na JOPPD obrascu prikazan način isplate primitaka (na tekući ili žiro račun, isplata u gotovini, davanje u naravi, isplata ovršnim postupkom i sl.), banka dobiva pregled u povijesno stanje ovrha prema čemu naposljetku odlučuje je li osoba pogodna za odobrenje kredita.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.