fbpx
Search
Close this search box.

Nekretnine i što se sve smatra nekretninama

Nekretnine su stvari koje ne mogu mijenjati položaj u prostoru a da im se pri tome ne uništi bit ili ne promijeni dosadašnja struktura. U pravu pojam često obuhvaća i one stvari koje su po svojoj prirodi pokretnine. Upravo zbog toga kriterij prirodne kvalitete nije jedini koji se gleda već se uvode još dva dodatna kriterija: kriterij pertinencije i kriterij posebnih ciljeva.

Nekretnine 1

Kriteriji po kojima se određuju

A) Kriterij prirodne kvalitete: Prvenstveno ovdje se misli na zemljišta, ali nekretninama se smatraju i elementi koji su trajno vezani uz zemljište organski ili mehanički (zgrade, podrumi, bunari, bazeni) kao i ono ugrađeno u zgradu (instalacije, centralno ili etažno grijanje, vrata, prozori, rolete na prozorima, drveće, trava i plodovi tog drveća…). 

Nekretnine:

U nekretnine ne spadaju novinski kiosci, izložbena mjesta, sagovi u kupaonicama, ručnici koji vise na vratima, barake i sve ono što za nekretninu nije trajno vezano.

B) Kriterij posebnih ciljeva: U ovom slučaju bitan je propis. Dakle, ako je tako propisom određeno – neka pokretna stvar smatra se nekretninom. U pravu republike Hrvatske to su bili brodovi i zrakoplovi, oni koji su već bili u pogonu, ali i oni koji su se tek gradili. Danas je situacija nešto drugačija pa se sada smatraju pokretninama, ali pravni je režim ostao prilično sličan onom za nepokretne stvari.

C) Kriterij pertinencije: Prema ovom kriteriju u nekretninu ulaze i pokretne stvari koje mogu koristiti gospodarskim svrhama nekretnine. Što to zapravo znači? Najlakši način da bi se objasnilo ovu pomalo paradoksalnu izjavu zapravo je sljedeći: Ako se osoba na svom zemljištu bavi poljoprivredom te u svom posjedu ima plug ili traktor kojim obrađuje to zemljište (nekretninu)  onda se i taj plug i traktor smatraju nekretninom.

Zašto je dijeljenje stvari na pokretnine i nekretnine važno?

Važnost dijeljenja stvari na pokretne i nepokretne najviše se očituje u različitim pravnim režimima u pogledu stjecanja vlasništva i ostalih stvarnih prava. Nekretnine i stvarna prava na njima upisuju u gruntovnicu, dok se pokretnine ne upisuju. O razlici između pokretnih i nepokretnih stvari vodi se računa i u građanskom sudskom postupku te u ovršnom postupku.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.