fbpx
Search
Close this search box.

Dolarov indeks je u prošlom tjednu oslabio treći put zaredom

Dolarov indeks je u prošlom tjednu oslabio treći put zaredom.  Vrijednost prema košarici valuta pala je za više od 2%. Dolarov indeks, koji prati vrijednost američkog dolara naspram šest ključnih svjetskih valuta, je prošlog tjedna skliznuo za 0,3%, dosegnuvši 101,38 bodova, s trenutnim padom na 100,61 bodova, najnižom razinom u proteklih pet mjeseci. 

Dolarov indeks je u prošlom tjednu oslabio treći put zaredom

U odnosu prema europskoj valuti, dolar je oslabio za 0,2%, rezultirajući cijenom eura od 1,1035 dolara. Također je zabilježen pad tečaja dolara prema japanskoj valuti za 0,9%, što ga je dovelo na 141,05 jena. 

Dolar se suočava s pritiskom već tri tjedna, otkako su čelnici američke središnje banke na posljednjoj sjednici u ovoj godini odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjenima unutar raspona od 5,25 do 5,50%. Osim toga, izrazili su procjenu da će kamatne stope biti smanjene u tri navrata sljedeće godine, ukupno za 0,75 postotnih bodova. Ovo jača uvjerenje na tržištu da je Federalne rezerve završio ciklus povećanja kamatnih stopa, posebno s obzirom na postupno opadanje inflacije. 

Dolarov indeks je u prošlom tjednu oslabio treći put zaredom:

Predsjednik Feda, Jerome Powell, izjavio je tada da je središnja banka vjerojatno završila s povećanjem kamatnih stopa. 

Powell je istaknuo da je inflacija opala bez značajnog porasta nezaposlenosti, što smatra dobrim vijestima. Nadalje, naglasio je da je Fed sada usredotočen na izbjegavanje pogrešaka zadržavanjem kamatnih stopa previsoko tijekom predugo vremena. Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 80% izgleda da će središnja banka, nakon više od godinu i pol dana zaoštravanja monetarne politike, početi smanjivati kamatne stope već u ožujku. 

Euro je ove godine ojačao prema dolaru za više od 3%. Na posljednjoj sjednici Europske središnje banke u ovoj godini, čelnici su odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjenima, unatoč procjenama analitičara da bi ECB mogao pratiti Federalne rezerve i smanjiti kamatne stope iduće godine. 

Iako ECB još ne razmišlja o smanjenju kamata, stručnjaci vjeruju da će, s obzirom na očekivano manje agresivno smanjenje kamata u usporedbi s Fedom, euro i dalje ojačavati prema dolaru. Ove godine je već ojačao za otprilike 3,3%, što predstavlja prvi godišnji rast od 2020. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.