fbpx
Search
Close this search box.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova u EU

Smanjenje emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji jedan je od veoma važnih ciljeva očuvanja planeta Zemlje i našeg zdravlja. Cilj EU svakako je u konačnici postići nultu emisiju stakleničkih plinova. Ipak, ovako nešto ne može se postići preko noći pa se zato ciljevi postavljaju za nekoliko godina unaprijed. Uredba o sustavu raspodijele tereta jest uredba kojom se postavljaju nacionalni ciljevi za smanjenje emisija štetnih plinova svake države članice. 

Smanjenje emisija stakleničkih plinova važan je cilj Europske unije

Ambiciozni ciljevi Europske unije uključuju postajanje klimatski neutralnima do 2050. godine, a da EU misli ozbiljno shvatit ćete čim saznate da je cilj upisan u Europskom zakonu o klimi. Naravno, Europska je unija svjesna da se radi o dugotrajnom procesu koji neće biti lako postići pa je osim ovog glavnom cilja postavljen i jedan kratkoročniji i privremeni – smanjenje emisija za 55% do kraja 2030. godine. Inicijative za postizanje ovih ciljeva očituju se npr. u Uredbi o raspodjeli tereta koja je dio zakonodavnog paketa „Spremni za 55“.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova:

Uredba o raspodjeli tereta postavlja obvezujuće ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova za svaku zemlju EU-a u sektorima koji nisu pokriveni sustavom trgovanja emisijama.

Sektori koji su dužni izvršiti ove ciljeve oni su koji stvaraju većinu stakleničkih plinova u Europskoj uniji (čak oko 60% ukupnih emisija!), a to su promet, gospodarenje otpadom, poljoprivreda i zgrade. Naravno, ništa od ovoga ne bi imalo smisla ako sve zemlje unije ne bi sudjelovale u ostvarenju ciljeva, a kako bi se sudjelovanje osiguralo, regulacija raspodjele tereta utvrđuje obvezujuće godišnje ciljeve emisije stakleničkih plinova za zemlje EU-a za razdoblje od 2021. do 2030. godine kao i pravila za određivanje godišnjih alokacija emisija i način ocjenjivanja napretka. U ovom trenutku cilj smanjenja za sektore obuhvaćene Uredbom o dijeljenju napora je 29% do 2030. godine. Kao dio podignutih ambicija u okviru Europskog zelenog dogovora, ovaj bi cilj trebao biti revidiran. Parlamentarni odbor za okoliš glasao je 17. svibnja i zaključio da bi se cilj trebao povećati na 40% do 2030. godine.

Ako govorimo o nacionalnim ciljevima za smanjenje emisija stakleničkih plinova za Republiku Hrvatsku treba znati da se  nacionalni ciljevi izračunavaju za svaku državu članicu zasebno prema BDP-u per capita. Kreću se od -10 % do -40 % smanjenja emisija u odnosu na razine od 2005. i u skladu su s ciljem od 40 % smanjenja u EU-u.

Prethodni cilj za 2030. u odnosu na 2005. godinu iznosio je -7 %.

Novi cilj za 2030. u odnosu na 2005. godinu iznosi -16.7 %.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.