fbpx
Search
Close this search box.

FED neće slijediti ECB sa smanjenjem kamatnih stopa?

Čini se kako FED neće slijediti ECB kada je u pitanju smanjenje kamatnih stopa iako se to ranije svakako očekivalo. Na valutnim tržištima, vrijednost dolara u odnosu na košaricu valuta je porasla i prošlog tjedna, što je već četvrti uzastopni tjedan ovog rasta. Ovo se dogodilo nakon što su novi podaci o inflaciji u SAD-u sugerirali da će Federalne rezerve zadržati povišene kamatne stope dulje nego što se prvotno predviđalo. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke valute naspram šest ključnih svjetskih valuta, ojačao je prošlog tjedna za 1,6%, dosegnuvši 106,01 bod. 

Čini se kako FED neće slijediti ECB kada je u pitanju smanjenje kamatnih stopa iako se to ranije svakako očekivalo.

Vrijednost dolara je također porasla u odnosu na euro, za 1,7%, što je rezultiralo padom cijene eura na 1,0645 dolara. Također, dolar je ojačao u odnosu na japanski jen, za 1,1%, što je dovelo do tečaja od 153,25 jena za jedan dolar. Ovo jačanje dolara rezultat je promjene u procjenama kada će Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope i za koliko. Do ove promjene je došlo nakon što su novi podaci pokazali da inflacija u SAD-u ne opada. 

Prema podacima objavljenima prošlog tjedna, potrošačke cijene u ožujku su porasle za 0,4% u usporedbi s prethodnim mjesecom, dok je godišnja inflacija dosegnula 3,5%, što je povećanje od 0,3 postotna boda u odnosu na veljaču.  

FED neće slijediti ECB:

Analitičari su se prevarili jer je rast cijena bio veći nego što su očekivali. Nadalje, i temeljna stopa inflacije, koja ne uključuje cijene hrane i energenata, također je porasla iznad očekivanja. 

Posljednjih mjeseci, inflacija ne samo da nije opadala, već se i dalje održava znatno iznad ciljane stope Federalnih rezervi od oko 2%. S obzirom na ove podatke, čelnici američke središnje banke poručuju da nema potrebe za hitnim smanjenjem kamatnih stopa. To je znatno smanjilo nade ulagača da će doći do smanjenja kamata na sjednici u lipnju. Također, malo je vjerojatno da će proces smanjenja kamatnih stopa započeti u srpnju, a prvo smanjenje se sada očekuje u rujnu. Postavlja se pitanje i koliko puta će Federalne rezerve ove godine smanjiti kamatne stope. Ranije se očekivalo tri smanjenja od po 0,25 postotnih bodova, no sada je izglednije da će biti manje rezova. 

S druge strane, euro je pod pritiskom jer postoji sve veća vjerojatnost da će Europska središnja banka početi smanjivati kamatne stope prije Federalnih rezervi. To je zbog toga što inflacija u eurozoni ostaje na nižim razinama, dok su neka gospodarstva unutar tog bloka u recesiji. 

Na nedavnoj sjednici, čelnici Europske središnje banke zadržali su kamatne stope nepromijenjenima, ali su jasno dali do znanja da bi moglo doći do ublažavanja restriktivne monetarne politike u bliskoj budućnosti. Procjenjuje se da bi proces ublažavanja monetarne politike mogao početi već u lipnju. Dolar je prošlog tjedna značajno ojačao i prema japanskom jenu, dosežući najviše razine u posljednjih 34 godine. Unatoč upozorenjima japanskih vlasti o mogućnosti intervencije na tržištu radi zaustavljanja daljnjeg slabljenja jena, dolar i dalje postupno jača.  

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.