fbpx
Search
Close this search box.

Recesija kao manje zlo od inflacije

Recesija je prema glavnom ekonomistu Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoju Stojiću mnogo manje zlo od inflacije. Prema njegovim navodima, po pitanju inflacije Hrvatska stoji bolje od ostatka Europe; dinamika inflacije kod nas slabija je od one na području Europske Unije. Ovo se odnosi na prva tri mjeseca 2023. godine. Napomenuo je da je cijena hrane u Hrvatskoj, iako veća nego prije, i dalje manja od cijene hrane u Njemačkoj. Podaci pokazuju da su cijene hrane, pića i duhanskih proizvoda u RH rasli 15 i pol %, dok je u Njemačkoj to bilo oko 20 %.

Recesija

“Ulaskom u EU područje napravili smo snažnu reformu spuštanja uvjeta financiranja. Financije smo sveli na povoljnu putanju. Dok smo vodili pregovore za ulazak u Uniju, sve reforme su doprinijele tome da smo smanjili trošak za financiranje javnog duga. On je sada dvostruko niži od prosjeka Unije”, rekao je Stojić.

Također, ekonomist smatra da Europsku centralnu banku zapravo brine temeljna inflacija, odnosno opća stopa inflacije prilagođena za cijenu energenata i prehrambenih proizvoda koja kod nas i dalje raste i nema jasnih izgleda da će se uskoro smanjivati. Pretpostavka je da će ECB još neko vrijeme podizati kamatne stope. Predviđa da će operacija ovisiti o drugim faktorima poput poremećaja u bankarskim sustavima. 

Američka centralna banka najavljuje da ćemo u drugoj polovici ove godine i početkom sljedeće godine, ući u recesiju. To bi značilo da ćemo se naći pri kraju rasta kamatnih stopa. Recesija koja se najavljuje i koja će vjerojatno doći, bolja je od visoke inflacije. 

Recesija:

Iako se ovo možda čini kontradiktornim, činjenica je da recesije inače traju kratko, a inflacija naruši kupovnu moć i teško se iz nje izvući bez dizanja kamatnih stopa.

Stojić se dotaknuo i hrvatskog bankarskog sustava koji smatra stabilnim jer ima jednu od najvećih stopa adekvatnosti kapitala. Rekao je i kako dobro stoji po pitanju likvidnosti. Savjetuje kako se na ovo trebamo osloniti i ne donositi nepredvidive odluke koje bi mogle ugroziti tu povoljnu situaciju.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.