fbpx
Search
Close this search box.

Želim otvoriti osnovni bankovni račun u EU

U današnjem vremenu u kojemu mnogo Hrvatski građana odlazi pronaći posao u zemlje Europske Unije i tamo se trajno nastanjuje sasvim je jasno da mnogi od njih moraju ili žele otvoriti osnovni bankovni račun u EU. Kada to rade prvi put dolazi do raznih nedoumica pa nisu sigurni od kuda krenuti i kome se obratiti za pomoć ne bi li sigurno otvorili takav račun.

Osnovni bankovni račun u EU
Osnovni bankovni račun u EU

Osnovni bankovni račun u EU

Najprije morate biti svjesni svojih prava, a jedno od njih to je da ako zakonito boravite u nekoj zemlju Europske Unije – uvijek imate pravo na otvaranje „osnovnog računa za plaćanje“ i banke ne smiju i ne mogu odbiti vaš zahtjev za otvaranje ove vrste računa samo na temelju toga što živite u državi u kojoj banka nema poslovni nastan. (Doduše, ovo pravo vrijedi samo kada je u pitanju ova vrsta računa, dok je za štedne račune zakon drugačiji.)

Kada zahtjev za otvaranje bankovnog računa u EU može biti odbijen?

Zahtjev za otvaranje osnovnog bankovnog računa može vam biti odbijen samo ako ne poštujete pravila EU-a o pranju novca i financiranju terorizma ili ako već posjedujete sličan račun u drugoj banci u istoj državi.

Osnovni bankovni račun u EU:

Ovaj račun obuhvaća standardne transakcije kojima se koristite u svojoj svakodnevici (podizanje gotovine na bankomatu ili u banci, polaganje depozita, primanje različitih uplata i plaćanja potraživanja bilo da se radi o kartičnim kupnjama ili izravnim terećenjima). Osnovni račun morao bi uključivati i platnu karticu koju možete upotrebljavati za podizanje gotovine i kupnju preko interneta ili u trgovinama. Prilikom otvaranja računa banka bi vam trebala dati i pristup dostupnim uslugama internetskog bankarstva. Međutim, usluge ne moraju nužno uključivati prekoračenje na računu ili kredita. U nekim zemljama EU-a može se dogoditi da vam vaša banka naplati i godišnju naknadu za osnovni bankovni račun u razumnom iznosu.

Prije otvaranja računa banka vam mora dati dokument s prikazom najvažnijih usluga koje s tim računom možete dobiti i svih povezanih naknada koje ćete možda morati platiti u budućnosti. Taj se dokument naziva „informativni dokument o naknadama” i pomoću njega možete usporediti troškove održavanja računa u različitim bankama. Banka vam mora dostaviti i izvješće o naknadama naplaćenima s vašeg računa najmanje jednom godišnje u kojem bi se trebali navesti i podaci o kamatnim stopama koje se primjenjuju na vaš račun.

Osnovni bankovni račun u EU:

Ne morate živjeti u određenoj zemlji EU-a da biste u njoj imali aktivan bankovni račun.

Sigurnost novca?

U skladu s pravilima EU-a novac na vašem bankovnom računu (štednom i/ili tekućem) zaštićen je i ako banka propadne, i to u iznosu do 100 000 EUR ili jednakovrijednom iznosu u lokalnoj valuti. Taj najveći iznos vrijedi za jednu osobu i jednu banku. Ako u istoj banci imate više računa, ograničenje od 100 000 EUR primjenjuje se na njih zajedno. Također, važno je napomenuti da ako vi i vaš partner imate zajednički račun, ograničenje od 100 000 EUR vrijedi za svakog od vas pojedinačno, odnosno ukupno iznosi 200 000 EUR.
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.