fbpx
Search
Close this search box.

Uvjetna ocjena revizora: Izvješće o izvršenju državnog proračuna

Uvjetna ocjena revizora vezana za izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu ugledala je svjetlo dana. Na uvjetno mišljenje na izvješće o izvršenju državnog proračuna su utjecali određeni nedostaci u evidentiranju poslovnih događaja koji su utjecali na točnost iskazanih podataka. Također, uočeno je da je nekoliko provedbenih propisa, ključnih za planiranje i izvršenje proračuna, još u fazi izrade. Donošenje ovih pravilnika nužno je radi rješavanja prethodnih preporuka Ureda.

Uvjetna ocjena revizora vezana za izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu ugledala je svjetlo dana.

Revizori su istaknuli i rizik za državni proračun ukoliko sredstva iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju šteta od potresa ne budu u potpunosti iskorištena u zadanom roku. Naglasili su potrebu pravilnog evidentiranja poslovnih događaja vezanih uz obračune između Republike Hrvatske i subjekata poput HŽ Carga d.o.o. i MOL Hungarian Oil and Gas Company PLC.

Uvjetna ocjena revizora:

Nadalje, skrenuta je pozornost na sve veće obveze po osnovi državnih jamstava poduzetnicima u poteškoćama. Revizija je izdala 19 naloga i preporuka za povećanje transparentnosti u korištenju proračunskih sredstava. 

Ukratko, državni proračun za 2022. iskazao je ukupne prihode od 171,7 milijardi kuna, ukupne rashode od 175,1 milijardu kuna, a manjak od 3,3 milijarde kuna. Dug državnog proračuna porastao je na 300,8 milijardi kuna, prvenstveno zbog zaduživanja i manjeg ostvarenja prihoda. Povećanju duga dodatno je pridonijelo uključivanje kredita i kreditnih obveza iz nagodbe restrukturiranja. Revizori su istaknuli ukupne potencijalne obveze, uključujući i jamstva, u iznosu od 352,6 milijardi kuna. Kako bi se osiguralo odgovorno fiskalno upravljanje, neophodno je da Hrvatski sabor pažljivo razmotri nalaze Državne revizije i poduzme odgovarajuće mjere.

Hrvatski sabor zaprimio je opsežan podnesak Ureda koji se sastoji od osam izvješća financijske revizije. Tim izvješćima obuhvaćena su tri korisnika državnog proračuna, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Dodatno je revidirano pet lokalnih jedinica, među kojima su gradovi Popovača i Slatina, te općine Čavle, Ližnjan-Lisignano i Žumberak.

Što se tiče korisnika državnog proračuna, revizija je bila usmjerena na financijska izvješća i poslovanje za 2021. godinu. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dobili su bezuvjetna mišljenja na njihova financijska izvješća i usklađenost poslovanja. No Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva dobio je uvjetna mišljenja.

Revizijom su ukupno utvrđene razne nepravilnosti i propusti kod korisnika državnog proračuna, što je rezultiralo izdavanjem 18 naloga i deset preporuka. Podnošenje ovih izvješća Hrvatskom saboru predstavlja ključni korak u osiguravanju financijske transparentnosti i odgovornosti subjekata revizije.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.