fbpx
Search
Close this search box.

HNB nakon uvođenja Eura

HNB je uvođenjem eura postao dio Eurosustava sačinjenog od središnje Europske banke i nacionalne središnje banke svih EU članica. Naš HNB i dalje aktivno sudjeluje u oblikovanju i provođenju zajedničke monetarne politike cijele Europske Unije. Dakle, ako ste mislili da će HNB iščeznuti sada kada više nemamo službenu valutu kunu, možemo samo poručiti kako taj scenarij nije moguć. Sve što se zapravo primijenilo jest službena valuta te se banka sada prilagođava toj promjeni.

HNB je uvođenjem eura postao dio Eurosustava sačinjenog od središnje Europske banke i nacionalne središnje banke svih EU članica.

Guverner banke nakon ulaska u eurozonu, postao je članom Upravnog vijeća Europske središnje banke. Banka je zadužena za provođenje zajedničke monetarne politike u Hrvatskoj. To znači da hrvatske banke, kada je riječ o monetarnim operacijama, i nadalje posluju izravno s HNB-om. Banka i dalje u potpunosti obavlja funkciju zajmodavca, a u mogućnosti je plasirati i likvidnost bankama u novoj valuti – euru. Od kada smo ušli u europodručje, naša središnja banka aktivno sudjeluje u kreiranju zajedničke monetarne politike čitave Unije.

Kao i do sada, HNB samostalno provodi makroprudencijalnu politiku. Otpornost bankovnog sustava ovime je osigurana jer korištenjem instrumenata makroprudencijalne politike, banka utječe na kapitaliziranost, kreditnu aktivnost i likvidnost ostalih banki. Također, obavlja nadzor drugih banki i pruža informacije o kreditnim institucijama sa sjedištem u Hrvatskoj potrebne ESB-u.

HNB nakon uvođenja Eura:

Stručne osobe zaposlene u banci postale su punopravnim članovima oko 160 radnih skupina i odbora u okviru Eurosustava.

HNB ne gubi samostalnost pa i dalje samostalno obavlja niz aktivnosti koje je je radila i do sada. Jedino što se mijenja jest to da su sada uvedene zajedničke procedure koje se moraju poštovati.  Banka i dalje osigurava neometano funkcioniranje platnog sustava te izdaje i obavlja opskrbu novčanicama i kovanicama eura. Tu je i bavljenje poslovima vezanima za zaštitu potrošača. Kao i dosad Hrvatska narodna banka upravlja međunarodnim pričuvama Republike Hrvatske, provodi nadzor provedbe propisa za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Sveukupno, s uvođenjem eura poslovni zadaci za zaposlenike i rukovodstvo HNB-a se povećavaju.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.