fbpx
Search
Close this search box.

Podizanje kredita za zgradu, kako banka tretira zgradu?

Podizanje kredita za zgradu malo je drugačije traženje dodatnih sredstava za financiranje budući da o tome odlučuje više osoba. Svaka zgrada ima svoj vijek trajanja; fasada tako traje oko 30 godina, a konstruktivni dijelovi oko 50 godina. S obzirom na ove činjenice svi građani koji žive u zgradama svjesni su da je zgradu nužno održavati, a to često uključuje potrebu za podizanjem kredita. 

Ulazak u kredit za održavanje zgrade znači da suvlasnici zgrade zajedno ulaze u investiciju. Riječ o koraku koji zahtjeva dobru pripremu, kvalitetno istraživanje, donošenje nekoliko odluka, koordinaciju s Upraviteljem i bankom te povećanje pričuve. Povećanje pričuve često može biti problematično jer suvlasnici na to obično ne žele pristati, što nimalo ne čudi s obzirom na to da se pričuva određenog stana povećava prema metrima kvadratnim – što imate veći stan, vaš novi trošak bit će veći.

Podizanje kredita za zgradu

To je, naravnom nešto što većina stanara želi izbjeći, ali katkada je potrebno biti realan. Zamislite što bi se dogodilo da se dio desetljećima zanemarivane zgrade sruši vama ili nekome od vaših ukućana na glavu? Mislimo da je ipak pametnije uložiti tih nekoliko kuna više kako se to ne bi dogodilo.

Ako se radi o starijoj zgradi, bit će potrebno napravit više izmjena što će zahtjevati i više financijskih sredstava te veći kredit iz čega će proizaći i veća pričuva, ali – to je zapravo nužno kako biste nastavili živjeti u sigurnoj zgradi.

Podizanje kredita za zgradu:

Čak pola zgrada u Hrvatskoj sagrađeno je do 1980-ih godina što znači da su sve te zgrade energetski potpuno neučinkovite.

Zgrada je u očima banke pravna osoba

Podizanje kredita za zgradu drugačije je od podizanja kredita za vlastitu kuću jer banka zgradu tretira kao što bi tretirala tvrtku – kao pravnu osobu. Radi toga banka u ovom slučaju drugačije pristupa i analizi kreditne sposobnosti zgrade; gleda se omjer pričuve i troškova zgrade. Za razliku od tvrtke ili fizičke osobe, gdje je jako teško tražiti povećanje prihoda, pričuvu je relativno lako podignuti. Ovo je dobra odluka ako se želi dobiti veći kredit za obnovu zgrade jer ćete na taj način povećati svoju kreditnu sposobnost.

Banke imaju različite izračune i modele analize zadužene i naplaćene pričuve. Svaka banka, zapravo, ima drugačiji izračun i model analize zadužene i naplaćene pričuve.

Neke banke traže i dodatne uvjete i/ili dokumente za analizu:

 

a) zalog na posebnim dijelovima (misli se na pojedine stanove)

 

b) jamstvo upravitelja zgrade

 

c) prebacivanje novca pričuve prije dobivanja kredita

 

d) preslike osobnih iskaznica suvlasnika

Cijeli proces možete si olakšati ako nam se obratite za pomoć i angažirate Hoću Kredit koji će Vam pomoći u traženju prave banke i kredita te skupljanju potrebne dokumentacije. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.