fbpx
Search
Close this search box.

Rast cijena energije ponovno je prisutan

U prvom tjednu 2024., zabilježen je rast cijena energije, cijene metala u padu, a cijene poljoprivrednih roba pokazale su mješovitu izvedbu. Središnje banke diljem svijeta nastavljaju prilagođavati svoje rezerve, smanjujući izloženost dolaru i povećavajući zlatne rezerve. U retrospektivi prosinca, većina roba je zabilježila pad cijena, nastavljajući bearish trend prije početka nove godine. 

U prosincu su cijene energije zabilježile pad od 6,3%, s najznačajnijim smanjenjem u europskom prirodnom plinu (-20,6%) i nafti (-6,9%). Neenergetski energenti su također bilježili pad od 1,6%, dok su cijene poljoprivrednih proizvoda pale za 1,2%. 

Cijene energije ponovno rastu

Cijene hrane su smanjene za 3%, izbalansirane rastom žitarica od 2,2% i padom ulja i krupice od 4%. Pića su poskupila za 5,3%, dok su sirovine porasle za 1,1%. Gnojiva su doživjela značajan pad od 24%. Cijene metala su porasle za 1,2%, pri čemu su željezna ruda (+4,6%) i bakar (+2,6%) predvodili rast, dok su cijene olova pale za 7,4%. Plemeniti metali su porasli za 2,1%, s naglaskom na rastu platinum (+3,3%) i zlata (+2,1%). 

U prvom tjednu Nove godine, tržišta roba bilježe opće povećanje cijena energije, pad cijena metala, te mješovitu dinamiku kod poljoprivrednih roba. S obzirom na manji obujam trgovanja zbog blagdanskog razdoblja, situaciju treba promatrati s oprezom. 

Rast cijena energije ponovno je prisutan:

Očekuje se značajan financijski utjecaj rebalansiranja indeksa roba BCOM i GSCI. 

Tijekom tjedna, posebna pozornost usmjerena je prema podacima o inflaciji u SAD-u, s izuzetnim utjecajem na politiku FED-a, te prema USDA WASDE izvješću i poljoprivrednim zalihama. U fokusu su i procjene brazilske proizvodnje soje, usko povezane s kineskom potražnjom, dok se očekuje poboljšanje vremenskih uvjeta u Južnoj Americi. 

Rasprave o smanjenju kamatnih stopa, koje traju već nekoliko dana, potiču tržišta na predviđanja o šest do sedam takvih poteza centralnih banaka tijekom 2024. godine. Pitanje je hoće li ekonomska situacija zaista zahtijevati takav pristup. Unatoč optimizmu tržišta prema smanjenju kamatnih stopa, predviđa se da će se to dogoditi u 2024. godini, što bi dodatno podržalo trend pada američkog dolara. 

Indeks dolara u posljednjih deset dana dostigao je najnižu razinu u pet mjeseci zbog sve većeg interesa za trgovinu u lokalnim valutama. Udio dolara u deviznim rezervama svjetskih središnjih banaka kontinuirano opada, trenutno iznosi 59,2% globalnih rezervi. Središnje banke diljem svijeta nastavljaju diverzificirati svoje rezerve, pridajući poseban značaj akumulaciji zlata. 

Unatoč općem smanjenju utjecaja dolara, on ostaje ključna referentna točka u međunarodnoj trgovini, zadržavajući dominantnu poziciju od 47,08%udjela u globalnim plaćanjima. Iako Kina nastoji proširiti upotrebu juana kao alternative dolaru, njezini uspjesi su ograničeni. 

Geopolitičke napetosti na Crnom i Crvenom moru ostaju prisutne, s tvrtkom Maersk koja privremeno obustavlja isporuke u Crvenom moru. Potezi brodova bit će preusmjereni zbog ovih napetosti, a situaciju treba pažljivo pratiti u narednim danima. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.