fbpx
Search
Close this search box.

Ponovni porast svjetskih burzi

Porast svjetskih burzi nastavljen je prošlog tjedna zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora i optimizmu ulagača. Optimizam se odnosi na odluke američke središnje banke o ne povećavanju kamatnih stopa. Na Wall Streetu, Dow Jones indeks je zabilježio rast od 1,4 %, dosegnuvši 34.837 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 2,5 % na 4.515 bodova, a Nasdaq indeks čak 3,2 %, dosegnuvši 14.031 bod. Ovaj rast indeksa djelomično je rezultat korekcije cijena dionica nakon oštrih padova koji su se dogodili početkom kolovoza. Posebno je tehnološki sektor bilježio značajan rast, potaknut nadom ulagača u napredak u području umjetne inteligencije (AI). 

Ponovni porast svjetnskih burzi 1

Osim toga, tržištima je podršku pružala i nada ulagača da Federalna rezervna banka SAD-a neće dalje povećavati kamatne stope. Unatoč nedavnom izjavama predsjednika Feda, Jeromea Powella, da je inflacija i dalje previsoka i da je banka spremna na daljnje povećanje kamatnih stopa, ulagači se nadaju da će inflacija tijekom sljedećih mjeseci dovoljno opasti, omogućavajući Fedu da prekine ciklus podizanja kamata. 

Ponovni porast svjetskih burzi:

Pojedini ekonomski pokazatelji ukazuju na to da se američko gospodarstvo i tržište rada postupno smiruju, a inflacijski pritisci popuštaju.

Unatoč tome što je inflacija i dalje znatno iznad ciljane stope od 2 % koju je postavila Federalna rezerva, novi podaci podržavaju nadu ulagača da banka neće dodatno povećavati kamatne stope.

Stoga, na tržištu se procjenjuje da postoji gotovo 90 % vjerojatnosti da će Federalna rezerva zadržati kamatne stope nepromijenjenima na svojoj sjednici u rujnu. Također se procjenjuje da postoji više od 50 % vjerojatnosti da banka neće mijenjati kamatne stope ni u studenome. “Čini se da sve više investitora smatra da je ciklus povećanja kamata završen, pa su počeli kupovati dionice”, istaknuo je Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research. 

Ulagatelji se također nadaju da će Europska središnja banka možda usporiti svoju kamatnu politiku, iako inflacija u eurozoni ne jenjava tako brzo kao što su se nadali. 

Takva očekivanja rezultirala su rastom cijena dionica i na europskim burzama prošlog tjedna. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,7 %, dosegnuvši 7.464 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,3 % na 15.840 bodova, a pariški CAC 1,1 %, na 7.296 bodova. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.