fbpx
Search
Close this search box.

Funkcije osiguranja i zašto je važno poznavati ih

Funkcije osiguranja ono su o čemu bismo svi trebali znati makar ponešto s obzirom na to da će nam sigurno nekada zatrebati. Vjerujemo da su svi svjesni toga da se danas malo toga gradi i kupuje bez osiguranja. Razlog tome je dakako financijska sigurnost i strah od potencijalne devastirajuće štete koja bi mogla unazaditi naša dugogodišnja nastojanja. Postoje različite vrste osiguranja pa tako osigurati možete gotovo sve što možete zamisliti bio to vaš život, obiteljska kuća, automobil ili nešto drugo što smatrate veoma vrijednim.

Funkcije osiguranja

Osiguranje je važan institut gospodarske djelatnosti svake države pa tako i Republike Hrvatske. S obzirom na vrijednost materijalnih dobara (povezano i štete koja može nastati), danas je nezamisliva gospodarska djelatnost koja nije pokrivena osiguranjem. Institut osiguranja poznat je odavno i neprestano se razvijao i mijenjao s razvojem ljudskog društva.

Funkcije osiguranja:

Osiguravanjem novčane naknade u slučaju smrti, invaliditeta, gubitka imovine i sličnih nevolja, osiguranje na sebe preuzima društvenu funkciju države.

  1. Osnovnu funkciju zaštite čine: neposredna zaštita (preventivne mjere i mjere suzbijanja već nastale štete) i posredna zaštita (koja se ostvaruje naknadom štete)
  1. Financijsko-akumulacijska funkcija (očituje u obliku različitih ulaganja prikupljenog novca u pojedine gospodarske grane, čime se unapređuje opći gospodarski razvoj države)
  1. Društvena funkcija (ekonomska zaštita čovjeka i njegove imovine koja može biti oštećena ili uništena djelovanjem različitih opasnosti (rizika))

Osnovno načelo instituta osiguranja jest princip uzajamnosti i solidarnosti, prema kojem velik broj osiguranika, plaćajući premiju osiguranja, omogućuje osiguravatelju da unaprijed akumulira novac za isplatu budućih šteta. Na taj se način postiže atomiziranje i izravnanje rizika njegovim raspršivanjem.

Danas je raspršivanje, s obzirom na velike materijalne vrijednosti, prisutno i kod osiguravatelja u obliku:

  1. suosiguranja, tj. udruživanja dvaju ili više osiguravatelja u pokriću nekog rizika
  2. reosiguranja, tj. osiguranja samih osiguravatelja kod financijski jačih, odnosno velikih inozemnih reosiguravatelja za iznose iznad tzv. samopridržaja, tj. vlastite financijske mogućnosti pokrića nekog rizika.
Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.