fbpx
Search
Close this search box.

U prvom kvartalu godine Hrvatska predvodnik rasta

Hrvatska predvodnik rasta svih sastavnica BDP-a u prvom kvartalu ove godine što znači da stoji uz bok Poljskoj. Jedini uočljivi pad može se primijetiti kod uvoza roba i usluga gdje je zabilježena blaga godišnja stopa pada od 0,8 %. 

Hrvatska predvodnik rasta

U prvom tromjesečju 2023. hrvatsko se gospodarstvo suočilo s usporavanjem godišnjih stopa rasta, iako je poslovalo bolje od očekivanja analitičara. Prema početnoj procjeni BDP-a koju je u ponedjeljak objavio Državni zavod za statistiku, godišnja stopa rasta pala je na 2,8 % u prvom tromjesečju 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. (na temelju izvornih podataka).

No, ugodno iznenađenje donijeli su sezonski podaci koji pokazuju ubrzanje gospodarskog rasta za 1,4 % u odnosu na razdoblje listopad-prosinac 2022. (koje je bilježilo realnu stopu rasta od 0,5 %). Godišnja stopa rasta, prilagođena sezonskim čimbenicima, iznosila je 2,6 %.

Tijekom prvog tromjesečja u gospodarstvu su rasle sve komponente BDP-a, osim uvoza roba i usluga, koji je zabilježio blagi godišnji pad od 0,8 %. Ovaj pad prvenstveno je potaknut smanjenjem uvoza roba (pad od 1,5 % na godišnjoj razini), dok je uvoz usluga zabilježio rast od 3,5 %  u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Hrvatska predvodnik rasta:

S druge strane, izvoz roba i usluga povećao se nastavio rasti, iako sporijim tempom od 4,8 %  godišnje, uglavnom zbog visokog baznog učinka iz prethodnog tromjesečja.

Ohrabruje značajan godišnji rast izvoza usluga od 9,1 %, navode analitičari RBA, što potiče očekivanja još jedne iznimno uspješne turističke sezone. Posljedično, neto inozemna potražnja dala je pozitivan doprinos u prvom tromjesečju. Nadalje, bruto investicije u fiksni kapital pokazuju kontinuirani rast već peto tromjesečje zaredom, s godišnjim porastom od 3,9 %, što se uvelike pripisuje boljem korištenju EU fondova. Potrošnja kućanstava, najveća komponenta BDP-a, doživjela je lagano ubrzanje, uz realni rast od 1,4 %  u prvom tromjesečju, potaknuta značajnim rastom plaća, otpornim tržištem rada i pozitivnim kretanjima u sektoru turizma. Konačno, državna potrošnja bilježi usporavanje od 2,2 %  godišnje.

U usporedbi sa susjednim zemljama, prema podacima Eurostata, Hrvatska je uz Poljsku u prvom tromjesečju prednjačila u odnosu na prethodno tromjesečje (sezonski podaci), a obje su ostvarile stopu rasta od 3,9 %. Ostale susjedne zemlje pokazale su umjereniji rast, pa je u Sloveniji BDP porastao za 0,6 %, Bugarskoj za 0,4 %, Slovačkoj za 0,2 %, Češkoj i Rumunjskoj za 0,1 %, dok je Mađarska zabilježila tromjesečni gospodarski pad od 0,2 %.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.