fbpx
Search
Close this search box.

Pad inflacije u eurozoni i kraj povećanja kamata?

Europske burze su reagirale pozitivno na pad inflacije u eurozoni na najnižu razinu u dvije godine, a sličan trend primijetio se i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su bile 6,6 % više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najniža stopa od veljače prethodne godine. Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,4 %. 

Pad inflacije u eurozoni i

Ovo predstavlja značajno usporavanje rasta inflacije u odnosu na kolovoz kada je iznosila 7,8 %. Stopa od 6,6 % najniža je od veljače prethodne godine kada je iznosila 6,3 %. U eurozoni, inflacija se u rujnu spustila na 4,3 %, s 5,2 % u prethodnom mjesecu, što označava najsporiji godišnji rast cijena u području eura od listopada 2021. godine. 

Rast cijena bez hrane, energenata, pića i duhana usporio je sa 5,3 na 4,5 %, što je najveći pad od kolovoza 2020. godine, a ova stopa inflacije posebno privlači pažnju Europske središnje banke (ECB). Ekonomski analitičari smatraju da će ovi podaci uvjeriti ECB da je njihov dosadašnji ciklus povećanja kamatnih stopa bio dovoljan, iako stopa inflacije još uvijek nije dostigla željenih 2 %. 

Pad inflacije u eurozoni:

Investitori na burzama također su pozitivno reagirali na ove podatke, a indeksi poput STOXX 600, DAX-a, CAC-a i FTSE-a bilježe rast.

Međutim, treba napomenuti da povećanje ključne kamatne stope na četiri posto ima potencijal gurnuti eurozonsko gospodarstvo u recesiju, što potkrepljuju podaci o porastu nezaposlenosti u Njemačkoj i smanjenju maloprodaje u kolovozu.

Europske burze su pozdravile pad inflacije u eurozoni i Hrvatskoj, što je rezultiralo optimizmom na tržištima. Ovi podaci mogli bi uvjeriti Europsku središnju banku da je dosadašnji ciklus povećanja kamatnih stopa bio dovoljan. Međutim, treba paziti na potencijalne negativne ekonomske posljedice, kao što su recesija i porast nezaposlenosti, koje su se već počele manifestirati u nekim zemljama eurozone poput Njemačke. 

Investitori su trenutno optimistični, što se odražava na rastuće indekse na europskim burzama. Ipak, budućnost ostaje neizvjesna, posebno s obzirom na utjecaj ključnih ekonomskih faktora poput inflacije i kamatnih stopa na tržištima i gospodarstvima diljem eurozone. 

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.