fbpx
Search
Close this search box.

Očekuje se rast globalnog bogatstva do 2027. godine

Prema provedenoj studij očekuje se rast globalnog bogatstva do 2027. godine, a poticaj ovoj dobroj prognozi svakako je jačanje dolara. Unatoč prvom padu neto globalnog bogatstva kućanstava od globalne financijske krize 2008. godine, optimizam u pogledu budućeg rasta je očigledan. Prema istraživanju koje su objavili Credit Suisse i UBS, globalno bogatstvo, obuhvaćajući imovinu kao što su nekretnine, dionice i udjeli, očekuje se da će porasti za 38 % do 2027. godine, s naglaskom na tržištima u razvoju. 

rast globalnog bogatstva

Iako je 2022. godina donijela smanjenje neto privatnog bogatstva za 2,4 %, posebno u regijama kao što su Sjeverna Amerika i Europa, razloga za optimizam ima. Rusija, Meksiko, Indija i Brazil bilježe najveći rast bogatstva, a predviđa se da će gospodarstva u nastajanju, uključujući BRICS zemlje, ostvariti rast od 30 % do 2027. godine.

Rast globalnog bogatstva:

Očekuje se da će daljnji rast tržišta u razvoju pomoći u smanjenju globalnih nejednakosti u bogatstvu u narednim godinama. Unatoč padu financijske imovine, nefinancijska imovina, kao što su nekretnine, ostaje otporna.

Značajno je napomenuti da globalno medijalno bogatstvo, što je značajan pokazatelj za prosječnu osobu, poraslo je za 3 % u 2022. godini. Ovo povećanje bogatstva tijekom ovog stoljeća, osobito zbog brzog rasta bogatstva u Kini, ukazuje na kompleksnost globalnih ekonomskih dinamika i potrebu za praćenjem promjena u bogatstvu na globalnoj razini.

Analiza neto globalnog bogatstva kućanstava i prognoza za budućnost donosi izazove i optimizam u istom dahu. Iako smo svjedoci prvog pada neto bogatstva kućanstava od 2008. godine, izvještaj Credit Suisse-a i UBS-a pruža nadu u rast i obnovu. Očekuje se da će globalno bogatstvo značajno porasti u idućih pet godina, s naglaskom na tržištima u razvoju, potičući smanjenje globalnih nejednakosti u bogatstvu.

 

Rast globalnog medijalnog bogatstva odražava potrebu za boljom distribucijom bogatstva na globalnoj razini. S obzirom na brzi rast bogatstva u Kini i promjenjive ekonomske dinamike, praćenje promjena u bogatstvu postaje ključno za oblikovanje politika i strategija koje će osigurati prosperitet svih slojeva društva. Uz sve izazove koje donosi, budućnost globalnog bogatstva nosi sa sobom obećavajuće mogućnosti za ekonomsku stabilnost i ravnotežu na svjetskoj razini.

Podjelite objavu s prijateljima!

NAŠA PREPORUKA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice HOĆU KREDIT koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.